Infracţiunile violente cu arme de foc ar trebui să intre în competenţa DIICOT, a spus ieri procurorul Codruţ Olaru, şeful DIICOT.
El a precizat că a discutat cu şeful Poliţiei Române şi cu procurorul general pentru a propune modificarea legii de organizare şi funcţionare a DIICOT, astfel încât să intre în competenţa de cercetare a acestei structuri şi infracţiunile cu violenţă în care se utilizează arme de foc. "Aceste cazuri ar deveni astfel de competenţa proprie a procurorului.
DIICOT îşi poate asuma responsabilitatea de a prelua aceste cazuri", a spus Olaru.
El a explicat faptul că introducerea nelegală a unei arme de foc constituie infracţiune de contrabandă calificată, faptă care este în competenţa de cercetare a DIICOT.
Serviciul secret al MAI, taxat de DIICOT
La bilanţul activităţii DIICOT, în anul 2008, unul dintre serviciile secrete cu care au colaborat procurorii în cazurile instrumentate a primit calificativul "insuficient". Este vorba despre serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, numit Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), arhicunoscut ca serviciul "doi şi-un sfert", ce a fost condus mai mulţi ani de celebra "Vulpe" Virgil Ardelean. Adică serviciul pentru a cărei şefie luptele au făcut victimă cel puţin un ministru de Interne, în persoana lui Gabriel Oprea.Procurorul Codruţ Olaru, şeful DIICOT, a declarat ieri că procurorii din subordine au o colaborare "excelentă" cu SRI, în ceea ce priveşte informaţiile ce au ca obiect crima organizată, dar aproape inexistentă cu serviciul secret al MAI. "Colaborarea cu DGIPI a fost destul de redusă în 2008. Informările au fost foarte puţine, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ. Mi-e greu să vă spun de ce au fost informaţii puţine cantitativ şi calitativ. Cred că se vor corecta în următoarea perioadă de timp", a declarat şeful DIICOT.
HEROINA, "DROGUL SĂRACULUI"
Anul trecut s-au confiscat 385 de kilograme de droguri, în valoare de 20 de milioane de euro, cantitatea stupefiantelor capturate fiind mai mare cu 300% faţă de 2007. Codruţ Olaru s-a declarat mulţumit de rezultatele obţinute în combaterea traficului şi consumului de droguri stradal. El a mai precizat că în Bucureşti s-a constatat un consum al heroinei drogul săracului , care izolat s-a mai găsit în alte zone ale ţării, dar în majoritatea nu. Consumul de cocaină a scăzut anul trecut. Cocaina şi pastilele ecstasy sunt considerate droguri scumpe, motiv pentru care se consumă doar în anumite cercuri.
CIFRE
În anul 2008, în dosarele soluţionate au fost cercetate 12.131 de persoane şi s-au întocmit rechizitorii în 747 cauze, dispunându-se trimiterea în judecată a 2.412 inculpaţi din care 1.011 în stare de arest preventiv, comparativ cu anul 2007, când au fost trimişi în judecată un număr de 2.061 inculpaţi din care 905 arestaţi preventiv, ceea ce reprezintă o creştere 17,07%. În 1.579 de dosare s-au aplicat sancţiuni administrative, iar în alte 2808 s-au adoptat soluţii de neurmărire penală. Dosare soluţionate privind traficul de droguri au fost 2.575, în scădere cu 13% faţă de 2007. Au fost definitivate anchetele în 616 cauze privind traficul de persoane (în scădere cu 32,75%), fiind emise 134 de rechizitorii cu 330 de inculpaţi, din care 152 arestaţi preventiv. Numărul victimelor traficate în vederea exploatării a fost de 840, dintre care 176 minori. Pentru traficul de migranţi au fost rezolvate 25 de cauze, din care cu rechizitoriu nouă, dispunându-se trimiterea în judecată a 31 de inculpaţi, dintre care doi în stare de arest preventiv.
Infracţiuni economice - 106 dosare soluţionate, din care doar 18 cu rechizitoriu, dispunându-se trimiterea în judecată a 81 de inculpaţi, din care 16 arestaţi.
Spălarea banilor - 189 dosare rezolvate, în scădere cu 56,25% faţă de anul 2007, când au fost soluţionate 432 de cauze. Dintre acestea au fost trimise la instanţă cinci, fiind trimişi în judecată 41 de inculpaţi, din care opt arestaţi.
Infracţiuni de terorism 223 cauze soluţionate, ceea ce reprezintă o scădere de 51,83%, în toate cauzele dispunându-se soluţii de neîncepere a urmăririi penale. Nu au fost înregistrate sau soluţionate cauze privind finanţarea terorismului.
În concluzie, activitatea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în cursul anului 2008, deşi a cunoscut scăderi cantitative pe anumite categorii de indicatori statistici, a înregistrat totuşi creşteri a celor mai importanţi dintre aceştia (numărul cauzelor soluţionate prin rechizitoriu, număr inculpaţi trimişi în judecată, număr inculpaţi arestaţi), lucru datorat în primul rând preocupării permanente a procurorilor de a soluţiona cauze complexe şi de a proceda la destructurarea grupurilor infracţionale organizate în totalitatea lor.
Citește pe Antena3.ro