x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Discuţiile privind aderarea României la Schengen, amânate pentru 2012

Discuţiile privind aderarea României la Schengen, amânate pentru 2012

13 Dec 2011   •   07:21
Discuţiile privind aderarea României la Schengen, amânate pentru 2012

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar putea sa nu fie discutata la reuniunea de astazi a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, sustine un diplomat european de rang inalt, citat de Novinite.com.

Potrivit oficialului, aceasta decizie ar fi fost motivata de faptul ca nu s-a inregistrat nicio evolutie pozitiva. Comentariile acestuia vin dupa ce, saptamana trecuta Olanda s-a pronuntat cu privire la mentinerea atitudinii sale fata de aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Diplomatul a adaugat ca presedintia poloneza a UE sustine o aderare in etape a celor doua tari la Schengen, incepand cu deschiderea granitelor maritime si aeriene la sfarsitul lui martie 2012, dar Olanda a decis inca o data sa blocheze acest proces.

Vineri, liderii celor 27 de state membre UE, reuniti la Bruxelles in cadrul ultimului lor summit din 2011, au amanat inca o data aderarea Romaniei si Bulgariei.

Guvernul olandez a invocat rezultatele nesatisfacatoare ale luptei impotriva coruptiei si crimei organizate in explicarea opozitiei sale. Olanda a ramas singurul stat UE care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dupa ce Finlanda si-a modificat atitudinea in noiembrie, acceptand o aderare in etape.

Finlanda asteapta acum raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru a putea lua o decizie in legatura cu aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei. (V.M.)

×