x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dispărut de trei luni

Dispărut de trei luni

16 Sep 2009   •   00:00
Dispărut de trei luni
0-101840-disparut.jpgPe 26 iunie 2009, Alexandru-Ionuţ Răducanu, un băiat de 29 de ani, a plecat de la prietena lui, Laura. După ce s-a urcat în maşină, o Kia break gri metalizat, cu numărul B-76-LDS, nici unul dintre cunoscuţii săi nu l-a mai văzut până astăzi. Părinţii săi sunt disperaţi, mai ales că băiatul a fost diagnosticat cu "tulburare delirantă".

Ştefania, mama lui Alexandru, sună zilnic pe numărul băiatului său; îi răspunde invariabil o voce feminină înregistrată, care îi spune că "abonatul nu poate fi contactat".
Ea povesteşte că fiul ei a mai dispărut de câteva ori. "A fost plecat de acasă între 11-27 aprilie 2008. A fost la ski, şi, în urma unei lovituri la cap, a fost internat la un spital în Zürich. Înainte de lovitura la cap, era un om normal. Între 5-19 decembrie 2008 a plecat spre Paris cu un avion care a făcut escală la München. El a făcut gălăgie pe aeroport şi a fost internat la psihiatrie. Nu l-aş fi crezut, dacă nu ne-ar fi venit acasă factura de spitalizare, în valoare de 3000 de euro", povesteşte mama.

Pentru că Alexandru începuse să aibă un comportament ciudat, adică să privească în gol şi să nu mai comunice cu cei apropiaţi, părinţii au luat decizia să îl interneze la spitalul Obregia. "În cămaşa de forţă l-au luat, pentru că nu a fost de acord cu internarea. A stat în spital 40 de zile, iar diagnosticul a fost de «tulburare delirantă». Medicii ne-au spus că pe Alexandru l-au depăşit problemele şi de aceea s-a deranjat psihic". Băiatul a făcut, timp de un an de zile, tratament cu Rispolept; în momentul dispariţiei, nu mai lua nici un medicament.

Alexandru a terminat facultatea de matematică; a lucrat, timp de 4 ani, ca inginer de sunet la BBC. Când BBC-ul şi-a închis birourile de la Bucureşti, el a rămas fără serviciu. Şi-a făcut un studio de muzică împreună cu un prieten, "dar prietenul l-a trădat", zice Ştefania. Ea mai ştie că fiul ei i-a împărtăşit Laurei, prietena de care s-a despărţit, după o ceartă, chiar înainte de a dispărea, că ar vrea să îşi găsească un loc de muncă în străinătate.

Când a văzut că fiul ei nu mai vine acasă şi nici nu răspunde la telefon, Ştefania a mers, împreună cu soţul ei, la poliţie. Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti le-a răspuns solicitării printr-o adresă datată în 24 iulie, în care se spune: "Deţinem informaţii din care reţinem că Răducanu Alexandru Ionuţ ar fi părăsit ţara cu o destinaţie necunoscută, fiind luate măsuri pentru identificarea lui şi în afara teritoriului României". Cazul urma să rămână până la soluţionare în competenţa departamentului "Urmăriri" din cadrul Poliţiei sectorului 5, iar părinţilor li se recomanda să ţină legătura cu inspectorul principal Emilian Gănţoi. Pentru a afla detalii despre dosarul referitor la dispariţia lui Alexandru, l-am căutat pe inspectorul principal Gănţoi. Am aflat că este în concediu pe o perioadă de trei săptămâni, iar în acest timp dosarul va sta închis în fişet şi nimeni nu va avea acces la el.

"Nu ştiu unde stă, cum stă, cu ce se îmbracă, pentru că atunci când a plecat avea la el două tricouri, două perechi de chiloţi şi două perechi de şosete. Am întrebat un doctor şi am aflat că ar putea suferi şi de amnezie. Dar dacă ar fi bolnav, cineva şi-ar da seama şi l-ar interna, nu?", se întreabă Ştefania. Ea continuă să primească acasă facturile de la maşina luată în leasing; cele de pe lunile iulie şi august nu au fost plătite. Mama mai ştie că fiul ei a retras din bancă, în ziua premergătoare dispariţiei, o sumă destul de mare - 100 milioane lei vechi. "Mi-a spus că vrea să facă un import de produse. Acum de firmă nu se mai ocupă nimeni, el era singurul acţionar şi administrator şi singurul care avea acces la cont. Am încercat să aflu de la bancă dacă, după dispariţie, au mai fost retraşi bani, dar banca a refuzat să îmi dea aceste informaţii. Dar poliţiştii cred că ar putea afla", mai spune mama. Pe 26 iunie, Alexandru avea asupra sa carnetul de şofer, talonul maşinii, cartea de identitate şi ştampila firmei.

Laura, fata care i-a fost prietenă timp de cinci ani, a refuzat să ne vorbească despre el: "Toate detaliile sunt la poliţie. Vă rog să nu mă mai implicaţi în treaba asta", ne-a spus ea sec la telefon.
Cine l-a văzut pe Alexandru sau maşina sa este rugat să sune la 112 sau să anunţe cea mai apropiată zecţie de poliţie.

×
Subiecte în articol: observator