x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DN66A străbate Parcul Naţional Retezat

DN66A străbate Parcul Naţional Retezat

de Elena Stan    |    23 Aug 2007   •   00:00
DN66A străbate Parcul Naţional Retezat

Parcul Naţional Retezat a dat aviz favorabil Planului Urbanistic Zonal pentru DN66A, care străbate rezervaţia de la Cămpul lui Neag pănă la Băile Herculane.



Parcul Naţional Retezat a dat aviz favorabil Planului Urbanistic Zonal pentru DN66A, care străbate rezervaţia de la Cămpul lui Neag pănă la Băile Herculane.


"Majoritatea membrilor Consiliului ştiinţific şi-au dat acordul pentru PUZ-ul prezentat, ceea ce inseamnă că solicitările noastre au fost respectate", a declarat Erica Stanciu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat. Lucrările la DN66A au fost sistate la data de 7 iunie de comisarii Gărzii de Mediu, intrucăt constructorul lucra fără avizele şi acordurile de mediu obligatorii, deşi fusese anterior amendat. Construcţia drumului a fost contestată in mai multe rănduri de activiştii de mediu, care protestau faţă de "distrugerea" unui ecosistem pe care l-au calificat drept "unic in Romănia".


PROBLEME. Lucrările la acest tronson au fost incepute in anul 1999, cănd Traian Băsescu era ministru al Transporturilor, iar primele fonduri au fost aprobate chiar de el. Preşedintele a transmis, la 9 iulie, Parchetului de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizarea cu privire la verificarea condiţiilor sistării operaţiunilor de construcţie efectuate pe DN66 A Uricani - Cămpul lui Neag - Herculane. Preşedintele consideră că "oprirea lucrărilor este de neinţeles şi poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, dar poate impiedica şi dezvoltarea zonei", se arăta intr-un comunicat al Preşedinţiei. Băsescu a cerut Parchetului să stabilească "dacă raţiunea pentru care lucrările au fost sistate şi dacă modul de gestionare a acestei operaţiuni, respectiv prevederea sau nu a unor lucrări de conservare, nu intră sub incidenţa legii penale".


Muncitorii vor incepe lucrările la DN66A imediat după ce vor obţine aprobările necesare de la Ministerul Mediului şi cel al Transporturilor. "Acum vor trebui să obţină aprobările necesare de la Ministerul Mediului şi cel al Transportului, in baza cărora - conform promisiunilor făcute incă din luna noiembrie 2006 - noi vom aviza lucrările la drum pănă in zona Cămpuşel", spune Erica Stanciu. "Nu cred că vom intămpina probleme la cele două ministere, pentru că singurii care s-au opus executării lucrărilor au fost cei de la Consiliul ştiinţific al PNR", a spus Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. "Pentru a debloca lucrările trebuie adoptat PUZ-ul, care să interzică construcţia in zona de protecţie a Parcului Naţional Retezat, aşa cum a solicitat administraţia parcului. Imediat ce se va adopta acest plan de urbanism zonal, vom relua lucrările", declara acum a lună Ludovic Orban, ministrul Transporturilor.

×
Subiecte în articol: verde! lucrările