x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: ziua prejudiciilor de peste 1 milion de euro

DNA: ziua prejudiciilor de peste 1 milion de euro

de Diana Scarlat    |    20 Noi 2015   •   17:45
DNA: ziua prejudiciilor de peste 1 milion de euro
Sursa foto: GrigorePopescu

Procurorii anticorupţie au avut o zi plină ieri, cu audieri în dosare de mită şi trafic de influenţă, cu prejudicii ce depăşesc 1 milion de euro împreună. Senatorul Dan Şova a fost audiat ca inculpat pentru mită luată în rate egale, lunare. Procurorii DNA arată că politicianul avea nevoie de bani pentru a-şi plăti o casă cumpărată în Bucureşti.

Senatorul Dan Şova ar fi luat 100.000 de euro de la un denunţător, conform unui comunicat remis de Direcţia Generală Anticorupţie, pentru trafic de influenţă. DNA a cerut Senatului aprobare pentru reţinerea şi arestarea lui Dan Şova.

În acelaşi dosar a fost reţinut, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, Bălan Mihai, pentru cumpărare de influenţă. Acesta ar fi produs o pagubă patrimoniului societăţii în cuantum de 1.301.410 lei.

Procurorii DNA au descins ieri şi la sediul Transelectrica şi la mai multe sedii ale Smart din Craiova şi din Capitală. Pentru mită în telefoane mobile, procurorii DNA i-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Liviu Petrache, director al Direcţiei de Mentenanţă şi Dezvoltare din cadrul Societăţii pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport (Smart) SA, acuzat de trafic de influenţă. Cele patru telefoane au avut valoarea totală de 16.000 de lei.

Tot sub control judiciar este cercetat, pentru cumpărare de influenţă, Marius Merfu, administrator al unei societăţi comerciale. Dar SMART SA, deţinută de Transelectrica SA, este legată de un dosar cu prejudiciu de peste 500.000 de euro, în care e implicat Radu Frîncu, fost director al EximAsig.

Tot ieri, preşedintele executiv al Eximbank, Traian Halalai, a fost audiat într-un dosar legat de divizia de asigurări a băncii, dar a declarat că nu are legătură cu Radu Frîncu.

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, în legătură cu fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română SA. Potrivit DNA, prejudiciul se ridică la 135.000 de euro.

Şi primarul municipiul Reşiţa, Mihai Stepanescu, a ajuns ieri la DNA, pentru că ar fi luat şpagă 10% dintr-un contract de 600.000 lei atribuit unei firme private.

Elenei Udrea i s-a admis plata cauţiunii “în natură”: în loc de bani, DNA pune sechestru pe două terenuri din staţiunea Băile Boghiş, în contul cauţiunii de 5 milioane de lei, instituite în dosarul în care este acuzată că a primit mită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.


Poliţiştii au făcut percheziţii şi la ALPAB şi Administraţia Cimitirelor, pentru evaziune şi spălare de bani, prejudiciul fiind de aproximativ 25 de milioane de lei.  

Aseară au fost aduşi la DNA Cristi Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, în dosarul Transferurilor, în care şi judecătoarea, Geanina Terceanu, este acuzată de luare de mită, pentru a da o soluţie de achitare.

×
Subiecte în articol: dna prejudicii