x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Doctorat" pe banii Primariei

"Doctorat" pe banii Primariei

09 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
PENTRU NATURA - Edilii timisoreni arunca sute de milioane de lei... in copaci Timisoara se vrea un oras de cinci stele! Primarul Gheorghe Ciuhandu, la al treilea mandat, un edil european! Asta, in contextul in care strazile municipiului sunt sub orice critica, iar palatele tiganesti se lafaie in plin centrul urbei! Si asta poate nu ar fi nimic, in comparatie cu faptul ca alesii locali arunca pe fereastra banii, proveniti din taxele banatenilor...
TIBERIU KISS

Cartea cartilor! Asa ar trebui sa se numeasca volumul "Arbori in peisajul timisorean", album in care Primaria Timisoara a investit, la sfarsitul anului trecut, nici mai mult, nici mai putin de 9.443 de euro. Cartea, publicata in conditii grafice excelente, prezinta in jur de 200 de fotografii... cu arbori din peisajul citadin. Evident, fiecare craca, frunzulita, mugur si floare sunt insotite de cate un scurt comentariu de specialitate, plin de epitete si metafore: "Natura inchina... in «cupe si lire»", "Pe cerul primaverii-roz de magnolii", "Feerie pe malurile Begai", "La inceput, floarea", "Marul ornamental, imbujorat de propria-i frumusete", "Nascut sa impresioneze". Si lista ar putea continua! Cum oricarui volum ii sta bine o prefata, de acest lucru s-a ocupat insusi primarul Gheorghe Ciuhandu, care, prin mesajul de intampinare, a incercat sa transmita, in subliminal, ca... arborii nu sunt ai nostri, ci ai urmasilor-urmasilor nostri!

VINO, MAMA, SA MA VEZI... ... Cum lucrez la spatii verzi! Comparatia nu e deloc intamplatoare, avand in vedere faptul ca autorul principal al volumului este Vasile Ciupa, seful Serviciului de Administrare Urbana din cadrul Primariei Timisoara. Nimeni altul decat mai-marele spatiilor verzi din municipiul de pe Bega! Surse din cadrul Primariei Timisoara sustin ca volumul, tiparit pe bani publici, "reprezinta si teza de doctorat" a directorului Vasile Ciupa! Si uite asa se face ca seful de la spatii verzi a comandat o carte cu pomi si crengi, pe care tot el a scris-o si pentru care tot el a primit sute de milioane de lei, din rezervele bugetare ale Primariei Timisoara. Centrare, stop pe piept, sut si goool! Dupa cum era de asteptat, directorul Vasile Ciupa a considerat ca, in toata aceasta situatie, nu exista nici urma de conflict de interese. Si asta, pentru ca majoritatea exemplarelor din acest mirific volum-ilustratie au fost oferite unor delegatii din tara si strainatate, care au vizitat Timisoara.

SCOPUL SCUZA MIJLOACELE. Cat priveste rostul unei astfel de carti, tiparita din banul public, nimeni nu a putut sa ne lamureasca. Ca sa nu mai vorbim de efectul pe care l-a avut acest volum asupra imaginii Timisoarei! De ce a ales Primaria Timisoara sa arunce aproximativ 10.000 de euro pentru cateva fotografii cu copaci, ramane o enigma. Cine stie, maine-poimaine, Vasile Ciupa poate sa propuna din nou mai-marilor sai un alt volum de succes, un best-seller in care sa publice fotografii cu caini eutanasiati si infometati, patrupede aflate tot in subordinea sa! Cu siguranta ca, spre deosebire de ilustratele cu pomi, imaginea cainilor vagabonzi va face inconjurul lumii si va trezi, cel putin macar, interesul organizatiilor de protectie a animalelor.

EDITIE RESTRANSA, IN 600 DE EXEMPLARE
Autorul, Vasile Ciupa, a spus ca lucrarea sa a fost tiparita in 600 de exemplare: "Unele au ajuns in mana ambasadorilor Frantei, Italiei, Angliei si la BBC. Mai sunt 152 de exemplare la Serviciul de Dezvoltare si Integrare Europeana, iar acestea vor fi folosite in deplasarile pe care le vor face angajatii Primariei in tara si strainatate. Cartea este bine documentata stiintific si beneficiaza de aprecieri venite din partea mai multor personalitati din tara si strainatate", a conchis Ciupa.

In prefata cartii este subliniata importanta unei astfel de lucrari: "In contextul in care Timisoara are emblema de oras al parcurilor si florilor, aparitia unui album care prezinta in premiera specii si varietati de arbori, care s-au acomodat climatului aparte al acestui oras, este o lucrare benefica pentru imaginea orasului. Albumul este practic «elogiul arborelui» din Timisoara, unde, pe langa arborii seculari, regasim specii exotice. E o obligatie pentru noi, locuitorii acestei «cetati», ca acest tezaur verde sa ramana nealterat generatiilor viitoare".
×
Subiecte în articol: observator timisoara vasile ciupa