În cadrul emisiunii "Sinteza zilei" au fost prezentate o serie de documente extrase dintr-un raport premergător urmăririi penale, întocmit pe numele lui Traian Băsescu în dosarul "Flota", realizat de Parchetul Național Anticorupție și înaintat Președinției în 2002. Raportul certifică implicarea actualului președinte în operațiuni financiare care au dus la crearea unui prejudiciu statului român de 300 de milioane de dolari.
Raportul, datat noiembrie 2002, consemnează:"Comisia specială constituită în cazul Flota a sesizat că probele administrate în dosarul penal nr.20/P/2002 privind afacerea C.N.M. Petromin S.A Constanţa Klaveness Norvegia, relevă pierderea ilegală a propietăţii de către C.N.M. Petromin S.A. Constanţa a celor 16 nave maritime angajate în relaţii cu parteneri norvegieni, estimându-se un prejudiciu de circa 300 de milioane de dolari".
Un exemplu elocvent despre jaful comis în cazul flotei românești, cu participarea directă a ministrului Transporturilor din acea perioadă - Traian Băsescu - este oferit de cazul navei Comăneşti.
Nava Comănești a fost ipotecată pentru obținerea unui credit bancar de patru milioane de dolari, credit acordat de banca norvegiană Cristiania Bank - Oslo.
Nava Comănești a fost ipotecată pentru obținerea unui credit bancar de patru milioane de dolari, credit acordat de banca norvegiană Cristiania Bank - Oslo.
Documentele bancare atașate raportului procurorilor care au investigat acest caz indică faptul că traseul bancar al banilor obținuți în urma acestui credit ipotecar a fost următorul:
- 3.250.000 de dolari au fost viraţi în conturile companiei United Duch, care, conform investigaţiilor efectuate, NU EXISTĂ
- 250.000 de dolari au fost viraţi companiei de avocaţi Sinclaire Roche& Temperley
- 500.000 de dolari au fost vraţi la City Bank of London în contul companiei PETROKLAV Inc. Bahamas, al cărei preşedinte - director general era ministrul Traian Băsescu.
Cercetările au indicat faptul că în momentul virării banilor, firma PETROKLAV Inc. Bahamas nu mai derula nici o activitate. În plus, la scurt timp după intrarea celor 500.000 de dolari în contul firmei, în octombrie 1992, Traian Băsescu a demisionat din funcţiile deţinute în societate.
Noul director al societății a declarat procurorilor că suma respectivă nu a fost regăsită în conturile companiei.
Citește pe Antena3.ro