x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi ani fără „Păsărilă”!

Doi ani fără „Păsărilă”!

de Florin Gongu    |    Istvan Deak    |    07 Feb 2011   •   19:56
Doi ani fără „Păsărilă”!
Sursa foto: Zoltan Simonffy/Jurnalul Naţional

Astăzi se împlinesc doi ani de la moartea handbalistului român Ma­rian Cozma. Fostul internaţional, alin­tat „Păsărilă” de cei care l-au c­u­noscut, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, în timp ce petrecea, în linişte, împreu­nă cu colegii de echipă. La Jude­că­to­ria Veszprem se desfăşoară două procese în cazul „Cozma”. Primul, în­ce­put în iunie 2010, vizează altercaţia din discotecă şi din stradă, iar al doilea,  început în septembrie 2010, vi­zează uciderea handbalistului Ma­rian Cozma. În primul caz sunt puse sub acuzare 25 de persoane, în timp ce în al doilea doar 7!

Ce s-a întâmplat în acea noapte?
Jurnalul Naţional vă prezintă şirul evenimentelor din acea noapte aşa cum stau ele scrise în raportul de 17.000 de pagini al procurorului de caz, Sarosi Dora. „În cursul zilei de 7 februarie 2009, la casa lui Raffael Ja­nos, din Enying, s-au adunat 25 de per­soane din mai multe localităţi ale Un­gariei, în scopul de a răzbuna o ru­dă agresată anterior. Au început să caute agresorul în mai multe disco­teci şi baruri din zona oraşului Sze­kes­fehervar, însă nu l-au găsit. La ini­ţia­tiva fraţilor Beery, Csaba şi Ivan, care făceau parte din grupul lor, aceş­tia au plecat la Veszprem într-un convoi de opt maşini. La ora 1:47, grupul de 25 de persoane a ajuns la localul Patriota din Veszprem. Erau sub influenţa băuturilor alcoolice şi încă de la început au atras atenţia asupra lor. Au agresat fără motiv mai multe persoane şi le-au adresat cuvinte obscene. Unul dintre ei a exclamat: «Aici, astăzi va curge sânge».

În discoteca de la subsol, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan şi Pal Gabor au iscat o bătaie cu handbalistul Marian Cozma. Gyozo l-a îm­pins din spate pe Cozma, iar când acesta s-a întors, imediat l-a şi lovit. Ma­rian Cozma nu a fost agresiv şi nu i-a provocat în nici un fel pe agresori. În afara celor patru, în agresarea lui Coz­ma s-a implicat şi socrul lui Sztoj­ka Ivan, Bihari Csaba de 48 de ani. În apă­rarea lui Cozma au sărit colegii de echi­pă, Ivan Pesici, Zarko Sesum şi Uros Vilovski. În urma loviturilor în­ca­sate, Cozma a căzut la pământ, iar cei cinci agresori au continuat să îl lo­veas­că cu pumnii şi picioarele. Raffael Sandor l-a înjunghiat pe Cozma, în zona rinichiului, cu o lovitură de cu­ţit de intensitate medie, care i-a pro­vocat o rană mică şi o sângerare uşoa­ră. În momentul în care Pesic a stri­gat: «atenţie, au cuţite», Cozma a luat o sticlă şi l-a lovit în cap pe Sandor, în timp ce ceilalţi agresori au continuat să îl lovească şi să arun­ce cu pahare şi sticle în el. Pal şi Bi­hari au agresat mai mulţi clienţi care au încercat să îl ajute pe handbalist.

Cozma şi colegii lui au fugit din local, însă agresorii au alergat după ei. În stradă, Gyozo, Sztojka, Raffael, Pal şi Bihari l-au încercuit pe Marian lân­gă un zid şi au început să îl lo­veas­că din toate direcţiile. În acest mo­ment, Raffael Sandor a scos, din nou, cu­ţitul folosit în discotecă şi l-a în­jun­ghiat pe Marian în inimă. În timp ce era deja căzut la pământ, Gyozo şi Sztojka i-au mai aplicat lovituri de picior în zona capului. Apoi, Gyozo l-a înjunghiat în zona rinichiului pe Ivan Pesici, care venise să îi acorde primul ajutor lui Marian, în timp ce Zarko Sesum primise o lovitură pu­ter­nică de picior în cap, de la acelaşi Gyozo. Grupul de cinci agresori a fu­git în urmărirea lui Uros Vilovski, însă acesta a reuşit să scape. Grupul de 25 de persoane a plecat în mare gra­bă de la locul faptei ţipând: «Cine mai vrea?», în timp ce Raffael Sandor îi striga unei alte persoane: «Scoate pis­tolul!».

Agresorii au lăsat un dezas­tru în urma lor în local, dar şi o consumaţie neplătită de 51.000 de forinţi (200 de euro). Sandor şi Gyozo au ple­cat cu aceiaşi maşină, s-au des­păr­ţit de grup pe strada Principală 8, când Raffael i-a dat un cuţit lui Gyozo. Acesta a şters cuţitul, iar în preaj­­ma localităţii Varpalota l-a aruncat din maşină. Arma crimei nu a fost gă­sită. Gyozo şi Raffael au fugit la Budapesta, au în­chiriat o maşină, apoi au plecat în Aus­tria, unde au fost arestaţi şi ulterior extrădaţi”.

Beery Ivan: „Eram cu toţii drogaţi”
Inculpatul Beery Ivan, i-a mărtu­risit judecătoarei Gremsperger Andrea, care se ocupă de cazul de ultraj, că în acea noapte agresorii au consumat droguri înainte de a ajunge în localul Patriota. „În timp ce sărbătoream ziua de naştere a lui Raffael Janos, în casa lui din Enying, am consumat droguri, împreună cu ceilalţi invitaţi. Am văzut că Nemeth Gyozo avea cuţit la el. Când am ajuns la localul Pa­trio­ta, Raffael Janos a îmbrâncit un băiat aflat în uşă şi i-a dat o palmă altuia care i-a ieşit în cale. În discotecă l-am văzut pe Cozma că era beat, pe jumătate avea ochii închişi. El a împins vreo două fete pe ringul de dans, care s-au uitat urât la el. După înjunghierea lui Cozma, am fugit cu maşina con­dusă de Sztojka. El era foar­te nervos şi lovea volanul ţi­pând, că nu a reuşit să îl opreas­că pe Csoki (Raffael Sandor)”, a spus Beery.

Mezodi Janos: „Nu sunt bani şi judecători”

Deşi procurorii dădeau asigurări că procesul, privind moartea handba­listului Marian Cozma, se va încheia la sfârşitul lunii iunie, directorul Tribunalului Judeţean Veszprem, Mezodi Janos, a declarat că finalul procesului se va amâna. Motivul: lipsa judecătorilor şi a ba­nilor. „Cazul Cozma reprezintă, din punct de vedere tehnic, o adevărată provocare pentru noi. Având în vedere numărul mare de învinuiţi, dispunem de o singură sală, care se poate ridica la nivelul cerinţelor. Astfel, judecătorii prezidează şedinţele pe rând. Unii se ocupă de cazul de tulburarea liniştii publice, ceilalţi de găsirea vinovaţilor pentru moartea lui Cozma. Cazul Cozma este o prioritate pentru noi. Mai avem două cazuri foarte importante, dar nu putem să le începem din lipsă de judecători şi de săli. În toamnă, când vom încheie cazul Cozma, vom discuta acele cazuri. Procesul Cozma reprezintă o gaură uriaşă în bugetul nostru. Ca să vă daţi seama de cheltuielile la care se ridică acest proces, vă spun că plata unui procuror în acest caz, ne costă un milion de forinţi lunar (4.000 de euro). Cu bugetul nostru, nu avem cum să facem faţă acestui caz, astfel că am făcut apel la autoritatea centrală să preia cazul, dar doar din punct de vedere financiar”, a declarat Mezodi Janos.


Nimeni nu a văzut crima!
Procesul stagnează fiindcă an­chetatorii nu au găsit arma crimei şi nu au dispun încă de un martor care să îl fi văzut pe Raffael Sandor că l-a înjunghiat pe Cozma. Nu există înregistrări video din stradă, iar cele din local nu surprind momentul în care Cozma ar fi fost înjunghiat în zona rinichiului, de acelaşi Raffael Sandor. Mai mulţi martori au spus că Marian Cozma ar fi putut fugi, aşa cum au făcut-o mai mulţi colegi de-ai săi, însă s-a întors să îi înfrunte în stradă pe agresori. Cei patru complici, Sztojka, Gyozo, Bihari şi Pal, continuă să îl protejeze pe Raffael Sandor şi susţin că nu au văzut cine l-a înjunghiat pe Cozma.

„L-am lovit pe Marian cu scaunul de trei ori”

Singurul învinuit care a recunoscut că l-a agresat pe Marian, în tim­pul altercaţiei din discotecă, a fost Pal Gabor : „Vreau să îmi cer scuze domnului Petre Coz­ma, că l-am lovit pe Marian cu scaunul de trei ori în spate. Ideea de a merge la localul Patriota le-a aparţinut fraţilor Beery. Înainte să ajungem în local, Ne­meth Gyozo şi câţiva băieţi din grup consu­ma­se­ră droguri. Pe rin­gul de dans Ma­rian era vizibil băut. El l-a îm­pins din greşeală pe Gyozo, acesta a sărit să îl lo­veas­că, dar Cozma fiind foarte înalt nu l-a ajuns şi a căzut la podea. Cozma s-a aruncat pe el. Apoi în ajutorul lui Gyozo a sărit Raffael Sandor. Atunci l-am lovit pe Marian cu scaunul şi am ţipat dacă mai vrea cineva, în timp ce Bihari Csaba era foarte amu­zat şi ţipa să înceapă dis­trac­ţia”

Aprindeţi lumânări pentru Marian!

Fosta echipă a lui Marian Cozma, MKB Veszprem, va susţine un meci de comemorare, azi de la ora 19:00, în compania formaţiei slovace Ta­tran Presov. „Aşteptăm cu drag toţi locuitorii Veszpremului, dar şi oameni din toate colţurile Un­ga­riei şi României, toţi cei care l-au cunoscut şi l-au îndrăgit pe «Uria­şul» nostru, să vină la acest meci al păcii şi prieteniei, iar după meci, în jurul orei 19:30, să ne adu­cem aminte împreună, în linişte şi pace, aici la statuia lui, de cel care a fost Marian Cozma. Toţi cei care nu vor putea ajunge la Veszprem, îi rugăm să aprindă o lumânare în casele lor, la ora 19:30, în memoria lui Marian Cozma”, a spus Remport Csaba, preşedintele fan-clubului MKB Veszprem, care se afla cu Marian Cozma, în noaptea când s-a produs tragedia. Marian Cozma ar fi împlinit anul acesta, pe 8 septembrie, 29 de ani.

×
Subiecte în articol: observator proces crima marian cozma