x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi şi'un Sfert, din nou sub semnul schimbării

Doi şi'un Sfert, din nou sub semnul schimbării

de Mara Raducanu    |    23 Dec 2012   •   11:50
Doi şi'un Sfert, din nou sub semnul schimbării
Sursa foto: gov.ro
Serviciul secret al Internelor (DGIPI)  va fi coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru

Unul dintre cele mai controversate, dar si cel mai ravnite ministere, mai exact cel al Administratiei si Internelor, a beneficiat de ceva schimbari chiar in  prima şedinţă a noului cabinet, tinuta sâmbătă dimineaţă. Mai exact, premierul Victor Ponta a semnat o primă ordonanţă de urgenţă care prevede si  restructurarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Prima modificare:  instituţia condusă de ministrul Radu Stroe se va numi de acum Ministerul Afacerilor Interne.

Schimbari la DGIPI

Vantul schimbarii s-a abatut si asupra Directiei de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MAI, o "structura-cheie" a Ministerului de Interne, devenind de-a lungul timpului "marul discordiei" in diverse scandaluri, dar si motiv de demisii si demiteri a unor oameni cu functii de conducere din cadrul MAI. Potrivit ordonantei semnata de premierul Ponta, fosta Doi si'un Sfert va fi reorganizata ca departament in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iesind insa de sub controlul direct al ministrului. Astfel, articolul 22 al ordonanţei de urgenţă prevede că DGIPI va fi restructurat în aşa fel încât să devină un departament în cadrul MAI, care va fi coordonat de un secretar de stat şi de doi subsecretari de stat. Aceştia vor fi numiţi în funcţie şi destituiţi direct de premier.
"Art. 22. - Direcţia generală de informaţii şi protecţie internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se reorganizează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru". Pana acum, sefii DGIPI erau numiti direct de catre  ministrul de Interne.

Serviciul secret al MAI, controversat, disputat si ravnit


Numirile sefilor DGIPI au fost de fiecare data controversate, contestate si disputate. Directia Generala de Informatii si Protectie Interna este structura specializata a Ministerului Administratiei si Internelor care desfasoara activitati de informatii si protectie interna, in vederea asigurarii ordinii publice, prevenirii si combaterii amenintarilor la adresa sigurantei nationale privind misiunile, personalul si informatiile clasificate in cadrul ministerului. Comisarul sef de politie Gelu Marin Oltean a fost imputernicit in luna aprilie 2012  prin ordin al ministrului de interne, sa indeplineasca functia de director general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI, in locul lui Gheorghe Cristian Latcau. Potrivit unui comunicat al MAI, fostul sef al DGIPI a fost mutat in interes de serviciu la Politia Romana - Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, ca sef al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj.Tot prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, director general adjunct al DGIPI, comisarul sef de politie Adrian Jurca, a fost mutat in interesul serviciului la Serviciul de Informatii si Protectie Interna Arad, urmand a fi numit in functia de sef al acestei structuri.


×