x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în cultura românească! A murit un cunoscut regizor

Doliu în cultura românească! A murit un cunoscut regizor

30 Oct 2020   •   13:51
Doliu în cultura românească! A murit un cunoscut regizor
Sursa foto: Lucian Alecu

Doliu în teatrul românesc. Cunoscutul regizor Bogdan Cristian Drăgan a murit la vârsta de 64 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Teatrului Național Craiova „Marin Sorescu”.

 

„După o lungă și discretă suferință pe care a purtat-o cu demnitate a încetat din viață pe 29 octombrie, la 64 de ani, Bogdan Cristian Drăgan, unul dintre intelectualii de marcă ai Craiovei.

Regizor de film și de teatru, autor de texte dramatice, Bogdan era întruchiparea decenței și a firescului, un companion elevat, destinat dialogului, toleranței și încrederii. Avea credința că „succesul este o amantă năzuroasă” și era mândru că a avut „privilegiul de a lucra cu toți actorii de marcă ai Naționalului craiovean – pot spune că în acest teatru mă simt acasă.”

A fost printre primii români care au dialogat cu Regele Mihai după revoluție, în 1990, la Versoix și este coautor, alături de Cornel Mihalache, Matei Firică, Viorel Sergovici jr., al filmului “Regele meu, revoluția mea”. Alte câteva filme ale sale au primit premii naționale și au fost prezentate la diverse festivaluri românești și străine.

„Domnişoara Iulia” de August Strindberg, „Naşterea” de Constantin Voiculescu, „Ursul” şi „Cântecul lebedei” de A.P. Cehov, „Valsul hazardului” de Victor Haim. „Revolta Evei Braun” (spectacol-lectură pe un text propriu), „Salvatorii melcilor” (idem), „Adio, Europa!” de Ion D. Sîrbu au fost spectacolele pe care Bogdan le-a montat la Teatrul Național Craiova, unele dintre ele premiate și jucate inclusiv în străinătate.

În alte teatre din țară și din străinătate a pus în scenă „Bolnavul închipuit” de Molière, „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, „Carantina” de Tullio Zanovello, Premiul Fundaţiei „Elvira Godeanu”, „Bietul John” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Procesul Eminescu” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Procesul Brâncuşi” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Scrisori către bunul Dumnezeu” de I.D. Sîrbu, „Matca” de Marin Sorescu, „Revolta de pe urmă a Evei Braun” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Relatare despre moartea mea”, adaptare de Horia Gârbea după romanul cu titlul omonim al lui Gabriel Chifu, spectacol montat în Serbia, Premiul special al juriului la Festivalul internaţional de Teatru Clasic de la Vârșeț, „Castelul orbilor”, de Gellu Naum, prezentat la Centrul Cultural din Belgrad.

Colegii și prietenii din teatru sunt alături de Anca Dinu, soția sa, în aceste momente grele prin care trece. Craiova, comunitatea artistică pierd un reprezentant de frunte al ei, un om vertical, una dintre conștiințele exemplare ale orașului.

Dumnezeu să te odihnească, Bogdan!” se scrie pa pagina de Facebook a Teatrului Național Craiova.

×
Subiecte în articol: Bogdan Cristian Drăgan