x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in literatura romaneasca! A MURIT poetul Ion Cozmei

Doliu in literatura romaneasca! A MURIT poetul Ion Cozmei

03 Oct 2015   •   14:24
Doliu in literatura romaneasca! A MURIT poetul Ion Cozmei
Sursa foto: nelsonpeng/Getty Images/iStockphoto

In vârstă de 64 de ani, Ion Cozmei şi-a petrecut ultimele zile la spital, în comă. Poetul sucevean a lăsat în urmă o listă impresionantă de cărţi publicate. Corpul neînsufleţit este depus la Casa Mortuară, iar slujba de înmormântare va avea loc la biserica Sf. Înviere din Suceava, duminică, 4 octombrie, ora 13:00. Inmormântarea va avea loc în satul Călineşti-Enache

Poetul sucevean Ion Cozmei a încetat din viaţă joi seară, la vârsta de 64 de ani şi jumătate după ce în ultimele zile a suferit intens. Autor a multor volume de poezii, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Ion Cozmei a lăsat o amprentă greu de egalat asupra vieţii culturale sucevene din ultimii 40 de ani. A plecat la o vârstă de la care şi el şi apropiaţii lui aşteptau mai mult, dar, privind retrospectiv, Ion Cozmei a lăsat moştenire o biografie şi o bibliografie memorabilă.

S-a născut pe 11 martie 1951, în satul Călineşti Cuparencu, din comuna Serbăuţi, judeţul Suceava, părinţii lui fiind Mitrofan – muncitor şi Maria – casnică. In 1966 a absolvit şcoala generală din localitatea natală, iar în 1970 Liceul “Stefan cel Mare” din Suceava. A urmat cursurile Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Filologie, secţia română – latină, în intervalul 1970 – 1974. A fost apoi profesor la şcolile generale din Traian (Ialomiţa), Coarnele Caprei (Iaşi), Dumbrăveni (Suceava) în perioada 1974 – 1979. In perioada 1979 – 1984 a lucrat ca secretar literar la Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” Suceava, iar între 1985 şi 1991 a fost director al Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. A fost profesor la câteva licee sucevene, înainte de pensionare fiind profesor titular la Liceul cu Program Sportiv Suceava. Ion Cozmei este doctor în filologie “cum laudae” cu teza “Taras Sevcenko – poetul naţional al Ucrainei şi receptarea lui în România” al Universităţii din Bucureşti din 2006.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din mai 1996.  

×
Subiecte în articol: Ion Cozmei deces