x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în literatură! Scriitorul slovac Pavel Vilikovsky a murit

Doliu în literatură! Scriitorul slovac Pavel Vilikovsky a murit

11 Feb 2020   •   18:15
Doliu în literatură! Scriitorul slovac Pavel Vilikovsky a murit

Scriitorul slovac Pavel Vilikovsky, considerat una dintre cele mai importante voci ale literaturii slovace, a murit luni la vârsta de 78 de ani, a anunţat marţi editorul său francez într-un comunicat, relatează AFP.

"Editura Phebus anunţă cu regret decesul scriitorului slovac Pavel Vilikovsky, survenit la 10 februarie 2020", se precizează în comunicat.

Născut în iunie 1941, Pavel Vilikovsky a fost considerat cel mai mare scriitor contemporan slovac şi un maestru al ironiei. Francezii au avut ocazia să-l descopere anul trecut la Salonul Cărţii de la Paris, unde capitala Slovaciei, Bratislava, a avut statutul de oraş invitat de onoare.

Scriitorul, un admirator declarat al lui Thomas Bernhard, a făcut parte dintr-o generaţie de intelectuali care au intrat pe scena literară în anii 1960 schimbând radical proza şi poezia slovacă. El a fost singurul autor care a obţinut de două ori cel mai prestigios premiu literar slovac "Anasoft Litera".

Ultimul său roman publicat în franceză, "Un chien sur la route", a fost publicat în 2019 de editura Phebus. La fel ca celelalte romane ale sale, această carte este plină de o ironie dură. Naratorul său, un editor pensionat, care ar trebui să întruchipeze "slovacul oficial", are misiunea, după dezintegrarea blocului comunist, de a face cunoscute în Austria şi Germania beneficiile culturii slovace.

Pavel Vilikovsky a tradus de asemenea în limba sa maternă opere ale lui Conrad, Malcom Lowry, Virginia Woolf şi Faulkner.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Pavel Vilikovsky