x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul BID - SOV, condamnat

Dosarul BID - SOV, condamnat

de Miruna Pasa Petru    |    19 Ian 2007   •   00:00
Dosarul BID - SOV, condamnat

Sorin Ovidiu Vantu a fost condamnat ieri la doi ani de inchisoare, cu executare, pentru infractiunea de uz de fals in cazul infiintarii Bancii de Investitii si Dezvoltare.

Singurul proces recent in care Sorin Ovidiu Vantu a ajuns la pronuntarea unei condamnari se afla acum intr-o lupta contratimp cu prescriptia. Balbaielile justitiei si nenumaratele chichite invocate de aparatorii omului de afaceri au facut ca hotararea de ieri sa vina la limita termenului in care se stinge raspunderea penala. Astfel, desi condamnat ieri pentru comiterea infractiunii de uz de fals, omul de afaceri ar putea scapa de orice consecinta juridica daca procesul nu va trece pana la jumatatea lunii februarie si de celelalte doua faze, apel si recurs. Lucru extrem de dificil, tinand cont de faptul ca avocatii au la dispozitie zece zile pentru declararea apelului, iar judecarea acestei cai de atac ar putea dura, in cel mai fericit caz, cateva saptamani.

PRECEDENTUL. Prin metoda tragerii de timp, Vantu a reusit deja sa scape de condamnarea pentru cea de-a doua fapta retinuta impotriva sa in dosarul infiintarii Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), falsul in declaratii. Pentru ca au trecut sapte ani si jumatate de la comiterea infractiunii, magistratul Judecatoriei Sectorului 1 nu a mai putut ieri decat sa constate prescriptia raspunderii pentru aceasta fapta.

HOTARAREA. Pe langa condamnarea la doi ani de inchisoare, omul de afaceri a fost obligat sa plateasca 150.000 RON pentru cheltuielile de judecata avansate de stat in acest proces. Judecatorul a dispus si anularea tuturor actelor si declaratiilor false pe care Vantu le-a folosit pentru a dobandi calitatea de actionar majoritar in momentul constituirii BID. Potrivit anchetatorilor, el a declarat, in fals, ca sumele aduse ca aport la capitalul social al bancii sunt venituri personale, si nu bani obtinuti prin credit.

×
Subiecte în articol: observator