x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul BID - Timpul curge pentru SOV

Dosarul BID - Timpul curge pentru SOV

de Miruna Pasa Petru    |    11 Ian 2007   •   00:00
Dosarul BID - Timpul curge pentru SOV

Sorin Ovidiu Vantu ar putea scapa definitiv de singurul dosar penal in care este judecat si in care risca o condamnare la inchisoare. Justitia mai are cateva saptamani sa lupte cu prescriptia infractiunilor din dosarul Bancii de Investitii si Dezvoltare.

Dupa ce a iesit neatins din dosarele FNI si FNA, iar cazul Banca Agricola a fost retrimis la parchet pentru continuarea cercetarilor, Vantu a reusit sa scape si de una dintre cele doua fapte pentru care este acuzat in dosarul infiintarii Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID). Raspunderea penala pentru infractiunea de fals in declaratii tocmai s-a prescris in luna decembrie a anului trecut, pentru ca au trecut sapte ani si jumatate de la presupusa comitere a faptei. Cea de-a doua infractiune, uzul de fals, va avea curand aceeasi soarta, pentru ca procesul a trenat un an si jumatate din cauza nenumaratelor chichite legale invocate de avocatii omului de afaceri.

Astfel, la momentul pronuntarii unei hotarari definitive, in cazul in care Vantu ar fi gasit vinovat, instanta nu ar mai putea face nimic altceva decat sa constate ca e prea tarziu pentru o condamnare.

CINE CEDEAZA PRIMUL. Si pentru ca batalia este contracronometru, sedinta de judecata desfasurata ieri la Judecatoria Sectorului 1 s-a transformat intr-un adevarat razboi al nervilor. In decurs de cateva zeci de minute, avocatii omului de afaceri au ridicat nu mai putin de 10 probleme, fiecare in parte menita sa blocheze procesul pe care judecatorul voia sa-l inchida. Trei exceptii de neconstitutionalitate, trei declarari de recursuri, o recuzare si alte cereri de nulitate absoluta a unor acte au fost aruncate pe masa instantei de avocatii lui Vantu. Una dupa alta, incercarile aparatorilor au fost respinse, iar procesul s-a apropiat anevoios de final.

TABERELE.Procurorul de sedinta a cerut condamnarea omului de afaceri la inchisoare. "Va rog sa tineti cont si de profilul socio-moral al inculpatului, care a mai suferit doua condamnari ce demonstreaza tendinta acestuia de a incalca legile statului", a sustinut procurorul. La randul lor, cei doi avocati au negat orice vinovatie a clientului lor. Ei au sustinut ca pentru a dobandi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii BID, Vantu a folosit propriii bani, si nu pe cei ai lui Nicoale Popa, asa cum sustine Parchetul. Abia dupa doua ore de dezbateri aprinse judectorul a putut declara procesul inchis si a anuntat ca va pronunta sentinta peste o saptamana. Cu toate acestea, pentru a nu interveni prescriptia, pana la jumatatea lunii februarie ar trebui ca dosarul sa fie judecat si in apel, si in recurs.

×
Subiecte în articol: observator