x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Colectiv. Câți ani de închisoare riscă Cristian Popescu Piedone

Dosarul Colectiv. Câți ani de închisoare riscă Cristian Popescu Piedone

10 Noi 2015   •   18:31
Dosarul Colectiv. Câți ani de închisoare riscă Cristian Popescu Piedone
Sursa foto: ziarulring.ro

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, care şi-a dat demisia la presiunea străzii, a fost reţinut vineri şi, ulterior, arestat preventiv sâmbătă pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în Dosarul Colectiv.

Odată cu Piedone au mai fost reţinute Aurelia Iofciu (şef serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) şi Luminiţa-Larisa Ganea (funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu), ambele pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis şi cererea procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, până în 6 decembrie, a pirotehnicianului Viorel Zaharia, angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, dar şi a Danielei Ioana Niţă, a fratelui acesteia, Cristian Niţă (de la firma SC G.I.F.A. SRL), acuzaţi că ar fi ”procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală”.

Încercând să afle care ar putea fi pedeapsa maximă pe care o poate primi Piedone, ziarulring.ro a stat de vorbă cu avocatul Artin Sarchizian.

Acesta a declarat că ”pentru abuz în serviciu, Piedone ar putea primi maximum 7 ani,pedeapsă care poate fi majorată cu jumătate, dacă s-ar ţine cont de consecinţele deosebit de grave ale faptelor (n.r. - moartea a zeci de persoane şi rănirea gravă a peste 100 ), asta ar însemna 10 ani şi 6 luni. De asemenea, pentru fals intelectual ar fi o pedeapsă de până la 5 ani. Dacă ar fi să se cumuleze, s-ar putea da pedeapsa cea mai gravă, plus o treime din fapta concurentă de 5 ani, deci, în total, 10 ani şi 6 luni, plus 1 an şi 8 luni, ar însemna 12 ani şi 2 luni. Numai că, în varianta în care recunoaşte săvârşirea faptelor, Piedone ar putea beneficia de o reducere a pedepselor cu o treime. Totodată, dacă mai şi denunţă o faptă de corupţie, din pedeapsa rămasă, ar mai putea să beneficieze de reducerea cu jumătate a limitelor de pedeapsă, speculativ vorbind. Şi, dacă ar fi condamnat, ar trebui să execute două treimi, în varianta în care are sub 60 de ani, şi doar jumătate, în varianta în care depăşeşte vârsta de 60 de ani. Trebuie încă o dată să vă precizez că ambele beneficii se aplică succesiv, deci nu doar una dintre ele, ci amândouă. Aşadar, fostul primar Cristin Popescu-Piedone poate executa, în total, maximum 2 ani şi ceva înainte să ceară liberarea condiţionată”.

×
Subiecte în articol: cristian popescu piedone