Imunitatea se ia ca râia, cel puțin în situația „pacientei“ Elena Udrea. Procurorii DNA care conduc ancheta în „Gala Bute“ par să fi extins protecția pe care i-a dat-o Daniel Morar lui Băsescu Traian și asupra pupilei prezidențiale, care de doi ani este de neatins. Deși există dovezi clare privind rolul Elenei Udrea, ministru pe atunci în Cabinetul Boc, de promotor al Galei, ea este ocolită strategic și de noua echipă care a preluat cazul. Claudiu Dumitrescu, înlocuitorul lui Doru }uluș la conducerea Secției, și procuroarea Mariana Alexandru au pus dosarul la congelat, să nu deranjeze cumva campania Elenei Udrea, ajunsă cu tupeu maxim și candidat la prezidențiale
Când Jurnalul Național pregătește o revenire asupra subiectului adresând întrebări DNA, ca un făcut, apar imediat într-o publicație sportivă informații „pe surse“ despre „marile progrese“ ale procurorilor Codruței Kovesi. Așa s-a întâmplat și acum: solicitarea Jurnalului Național din 7 august a primit răspuns de la DNA în 12 august, care nu spunea absolut nimic. După două zile, un blogger „afi- liat“ GSP anunță că DNA a pornit urmărirea penală în Gala Bute. Aflăm cine conduce „din scurt“ ancheta? Evident, Codruța Kovessi.
Acum înțelegem și cine o protejează pe Elena Udrea. Evident, aceeași!
_________________
Elena Udrea a plătit peste 1,6 milioane de euro din bani publici pentru promovarea brandului turistic în timpul galei, însă doar 1% din sumă s-a cheltuit legal
Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) în legătură cu neregulile constatate în organizarea galei “Campion pentru România” cu mai bine de doi ani în urmă, însă ancheta bate pasul pe loc. “În cauza la care faceţi referire în solicitare (n.r. – dosarul «Gala Bute») se efectuează cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Având în vedere stadiul anchetei penale, în acest moment nu vă putem oferi detalii suplimentare, în baza art. 12 alin 1 lit. e şi f din Legea 544/2001”, potrivit răspunsului transmis de DNA. Rechizitoriul întocmit de procurorul Alina Florentina Stoica a fost infirmat în decembrie 2013 de Mariana Alexandru, procuror şef adjunct în cadrul DNA. Alina Florentina Stoica îl găsise vinovat doar pe Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, însă îi scăpase din vedere pe funcţionarii din cadrul Ministerului Turismului, adică exact pe cei care erau în măsură să dea lămuriri cu privire la organizarea respectivului eveniment. De asemenea, Alina Florentina Stoica a scăpat-o din vedere tot timpul pe Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, principalul sponsor al evenimentului, fără al cărui sprijin “Gala Bute” nu ar fi fost posibilă. Instituţia condusă de Udrea a fost motorul strângerii de sponsorizări ilegale pentru “Gala Bute”.
Nici echipa formată din Mariana Alexandru şi procurorul şef Claudiu Dumitrescu nu pare interesată să soluţioneze cât mai repede acest dosar, iar termenul de finalizare a anchetei rămâne un mister. Procurorul Claudiu Dumitrescu a fost în ultimii 5 ani când şef la DNA, când la DLAF, iar acţiunile sale de-a lungul anilor arată mai degrabă că ar vrea să “sterilizeze” dosarul. Claudiu Dumitrescu a fost promovat în 2010 de la DNA, în funcţia de secretar de stat. Cât timp a condus DLAF – organism care supraveghează corecta cheltuire a fondurilor europene – Dumitrescu a reuşit foarte greu să înţeleagă mecanismul de fraudare din jurul Galei Bute. În 2012 Dumitrescu a revenit în DNA cu funcţia de şef secţie. Indiferent de funcţia pe care a ocupat-o, Dumitrescu a avut o poziţie constantă: a “uitat-o” mereu pe Elena Udrea atunci când a investigat dosarul “Gala Bute”. Dumitrescu a instrumentat mai multe dosare cu cântec în care presiunea politică a ţinut loc de probe. Bâlciul din dosarul “Caltaboşul”, unde flagrantul nu există dar a fost intuit de procuror, mizeria împotriva doctorului Brădişteanu şi dosarul “Valiza”, în care a fost băgat Gigi Becali, sunt doar câteva dintre acestea.
Ion Ariton, singurul ministru audiat
Mai multe companii din subordinea Ministerului Economiei, condus la vremea respectivă de Ion Ariton, colegul de partid al Elenei Udrea, au sponsorizat “Gala Bute”. Transelectrica a contribuit la finanţarea galei cu 50.000 de euro, Transgaz cu 100.000 de euro, Hidroelectrica a dat 150.000 de euro, iar complexurile energetice Turceni şi Rovinari au finanţat gala cu câte 25.000 de euro. Cererile de sponsorizare au fost făcute în numele Federaţiei Române de Box, dar banii au ajuns la Europlus Computers, firma care a organizat gala, unde unic acţionar era preşedintelui FR Box, Rudel Obreja. Ion Ariton a fost audiat de DNA în acest dosar, însă colega sa de cabinet, principala susţinătoare a meciului, a rămas în afara anchetei. Elena Udrea şi-a exprimat public dorinţa ca Lucian Bute să boxeze în România încă de la sfârşitul anului 2010, făcându-şi capital politic pe spinarea sportivului.
În cadrul evenimentului, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo, a avut loc meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy. Valoarea totală a contractului dintre Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, şi Europlus Computers a fost de 1,93 milioane de euro fără TVA. La 1 noiembrie 2011, ministerul anunţa că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fără TVA, cu aproape 400.000 euro mai puţin decât valoarea din contract, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii.
Cum s-au cheltuit banii
Potrivit Notei DLAF, din totalul sumei achitate de MDRT către BRD în contul creditului luat de Rudel Obreja pentru organizarea Galei Bute, respectiv 8,1 milioane de lei, doar 92.000 de lei au fost folosiţi pentru promovarea României. “Plăţi în legătură cu prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional – 91.535 de lei, respectiv 1,13% din valoarea plăţii efectuate de MDRT în valoare de 8.116.800 de lei”, potrivit Notei. De restul, Obreja a achitat cheltuielile de organizare a evenimentului, ba chiar şi-a cumpărat costume de haine şi a plătit biletele de avion ale fiicei sale.
Kovessi se “spală” cu Udrea
Potrivit jurnaliştilor Mirela Neag şi Cătălin Tolontan de la GSP, DNA a început urmărirea penală în dosarul Galei. GSP anunţa asta în 15 august. Pe 12 august, DNA ne răspundea că ăse efectuează cercetări penale” în dosarul Galei Bute.
Mai aflăm din GSP că “dosarul este ţinut din scurt şi extrem de secret”. Procurorul de caz şi doi comisari de superîncredere îi raportează direct doar lui Kovessi. Sursa întăreşte “Numai lui Kovessi”.
Aşadar, ancheta este coordonată chiar de şefa DNA! “Pentru şefa DNA, dosarul Udrea-Bute este unul crucial. Aici se vor despărţi apele” apreciază autorii Neag şi Tolontan.
Aşadar, acest dosar devine o monedă de schimb atunci când se va apropia pentru Elena Udrea funia de par.
În opinia noastră, relatările despre “progresele anchetei” sunt doar o perdea de fum în spatele căreia chiar procurorii lui Kovessi caută să câştige timp şi chiar propria imunitate pentru perioada “post-Băsescu”.
Udrea, candidată
Rolul lui Cristian Diaconescu, de candiat “iepure” pentru Elena Udrea, s-a încheiat. Era evident de câteva zile că Udrea va obţine statutul de candidat la preşedinţie al, PMP iar Diaconescu va fi pus pe bară. Candidatul etern pierzător s-a arătat surprins şi, ca să nu se facă de râs total, continuă cursa ca independent, susţinut de Fundaţia Mişcării Populare, care de fapt nu mai există. Udrea, îngroşând obrazul, s-a arătat surprinsă de demisia lui Diaconescu din PMP şi, cu tupeul caracteristic, a spus că “poate să îl bată pe Ponta”.
În contextul anchetei din “Gala Bute”, să vedem cine îi va tulbura imunitatea candidatului PMP, partidul băsescian, pentru Cotroceni. Procurorii lui Kovessi? Să fim serioşi! De Udrea nu scapi nici cu Ebola!