Parchetul Capitalei va redeschide dosarul mortii Madalinei Manole, a decis Tribunalul Bucuresti. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus, in luna ianuarie, prin rezolutie, neinceperea urmarii penale pentru infractiunea de omor in cazul artistei. Anchetatorii au stabilit atunci ca moartea Madalinei nu a fost consecinta vreunei fapte penale. Potrivit unui comunicat remis de Parchetul Capitalei, in cuprinsul rezolutiei s-au retinut ca, potrivit raportului de autopsie intocmit de Serviciul de Medicina Legala Ilfov, "Moartea numitei Mircea Magdalena Anca a fost violenta. Ea s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute consecutiva intoxicatiei cu carbofuran. Calea de patrundere a toxicului a fost digestiva (orala)'.
Parintii Madalinei Manole au contestat in instanta decizia procurorilor
Parintii interpretei, Eugenia si Ion Manole au contestat in instanta decizia procurorilor de NUP (neinceperea urmaririi penale) in acest dosar, iar judecatorii au hotarat sa retrimita dosarul la Parchet pentru continuarea cercetarilor. Anchetatorul Tiberiu Moldovan, din cadrul Parchetului Capitalei a dispus in data de 19 ianuarie 2011 neinceperea urmaririi penale pentru infractiunea de omor, "intrucat decesul numitei Mircea Magdalena Anca nu a fost consecinta vreunei fapte prevazute de legea penala. Din raportul de autopsie medico-legala rezulta ca moartea artistei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute consecutiva intoxicatiei cu carbofuran (substanta activa a pesticidului Furadan), substanta toxica administrata oral. Legistul a mai constatat ca rana parietala stanga pe care Madalina o avea la cap "s-a putut produce cel mai probabil prin lovire de plan dur in cadrul starii de rau care a premers decesului'. In raport se specifica foarte clar ca aceasta rana - care ne-a dus initial cu gandul la posibilitatea unui omor - "nu are legatura cu mecanismul de producere al mortii si pentru care susnumita ar fi necesitat 8-9 (opt-noua) zile de ingrijiri medicale pentru vindecare in caz de supravietuire'. Pe baza raportului de expertiza efectuat de Institutul de Criminalistica din cadrul IGPR, s-a concluzionat ca flaconul din material plastic, purtand inscriptia "Pesticide', contine "suspensie apoasa de carbofuran, respectiv aproximativ 680 grame de substanta constituita in majoritate din apa si carbofuran (pesticid carbamic), ca substanta activa'. "Urmele de substanta ridicate de pe cadavru, din apropierea acestuia si de pe forfecuta cu manere din plastic de culoare rosie contin carbofuran.' In paharul de sticla ce ar fi fost folosit de artista s-au gasit urme de carbofuran, aceeasi substanta cu cea din flacon si cu cea recoltata de pe cadavru si de pe obiectele enumerate mai sus, spun specialistii. Substanta activa a pesticidului Furadan, carbofuranul este o pulbere de culoare alba, fara miros, foarte putin solubila in apa. Aceasta se conditioneaza sub forma de suspensie in apa, la care se adauga un colorant roz pentru marcare (atentionare). Conform CODEXULUI produselor de uz fitosanitar omologate pentru a fi utilizate in Romania, carbofuranul face parte din grupa I de toxicitate, "produse extrem de toxice, care contin substanta activa cu doza medie letala (DL 50) sub 50 mg/kg corp'.
In 12 august 2010, legistii au incheiat analiza toxicologica in cazul Madalinei Manole si au constatat ca artista inghitise doar Furadan, nefiind gasite in sange alcool, barbiturice, droguri sau produse pentru slabit, potrivit declaratiilor directorului general al INML "Mina Minovici", Dan Dermengiu.
Scrisoarea de adio a artistei
Reamintim ca Madalina Manole s-a sinucis in dimineata de 14 iulie, chiar de ziua ei de nastere. "Sunt o neputincioasa, o nevrednica, o complexata, am un milion de defecte si astea ma fac sa ma gandesc ca trebuie sa ma opresc aici!', a scris Madalina in scrisoare de adio. Artista s-a filmat singura, in oglinda, facand un gest sugestiv cu mana, fara a spune nimic, atat scrisoarea, cat si inregistrarea video fiind predate autoritatilor de sotul cantaretei, Petru Mircea.