Două dintre tablourile furate din muzeul din Rotterdam s-au aflat la un moment dat pe teritoriul României, fiind văzute de un expert şi mai mulţi martori, au precizat pentru AGERPRES oficiali din Poliţia Română.
Trei români sunt suspectaţi că au furat, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, şapte tablouri de Matisse, Gaugain şi Monet din Muzeul Kunsthal din Olanda, prejudiciul cauzat părţii vătămate - Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro, se arată în motivarea procurorilor.
Anchetatorii nu au precizat deocamdată unde se află în prezent tablourile, cercetările fiind în desfăşurare.
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la MAI, că nu are informaţii despre posibila distrugere a tablourilor care s-au aflat la un moment dat pe teritoriul României.
"Am certitudinea că parte din aceste tablouri au fost la un moment dat în România, nu avem date cu privire la posibila distrugere a acestor tablouri. Activitatea de cercetare în acest dosar este coordonată de procurorii DIICOT. Poliţia Română a alocat resurse substanţiale pentru finalizarea acestui caz", a precizat Tobă.
El a mai spus că luni a fost ultima testare la poligraf a celor trei români suspecţi în jaful comis în Olanda şi "toţi trei au dovedit un comportament simulat, adică, altfel spus, au fost nesinceri cu ocazia testării la poligraf".
"Acest fapt a caracterizat întreaga lor atitudine pe parcursul anchetei: nesinceritatea", a afirmat Petre Tobă.
Trei tineri români sunt acuzaţi că au furat mai multe obiecte de artă din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Cei trei, arestaţi preventiv, sunt acuzaţi de procurorii DIICOT de complicitate la infracţiunea de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, după ce în luna octombrie a anului trecut ar fi furat şapte tablouri de Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 18 milioane de euro.
Românii acuzaţi de furt au fost identificaţi pe teritoriul ţării noastre, fiind emise, la 21 ianuarie, ordonanţe de reţinere, aceştia fiind ulterior arestaţi preventiv.
"În motivarea referatului, s-a arătat că, în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate - Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro", se arăta în motivarea procurorilor.
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au apreciat că "privarea de libertate a inculpaţilor este necesară bunei desfăşurări a procesului penal şi înlăturării riscului de distrugere a unor mijloace materiale de probe", considerând că aceştia reprezintă un pericol public dată fiind valoarea prejudiciului estimat, dar şi modalitatea de comitere a infracţiunii, având loc pe teritoriul unui stat străin.
Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Rotterdam, Yvette van den Heerik, a declarat pentru Associated Press că cele şapte picturi, inclusiv lucrări de Picasso, Matisse şi Monet, nu au fost recuperate. AGERPRES