x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două treimi dintre cei care utilizează produse bancare vor să economisească în următoarele 12 luni

Două treimi dintre cei care utilizează produse bancare vor să economisească în următoarele 12 luni

28 Sep 2022   •   18:05
Două treimi dintre cei care utilizează produse bancare vor să economisească în următoarele 12 luni

Două treimi dintre românii care utilizează produse şi servicii bancare au intenţia să economisească în următoarele 12 luni, arată datele unui studiu realizat în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandat de Asociaţia Română a Băncilor.

Aproape o treime dintre respondenţi (30%) spun că sigur vor economisi, 37% probabil că da, 10% probabil nu, 22% sigur nu şi 1% dintre participanţi nu au oferit un răspuns. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesaţi să economisească, în proporţie de 80%.

În paralel, 15% dintre respondenţi intenţionează să acceseze un credit de nevoi personale în următoarele 12 luni. Situaţia defalcată arată că 3% dintre români sigur vor contracta un credit de consum şi 12% probabil că da. Românii cu vârsta între 36-50 de ani, în mod special cu studii elementare, sunt cei mai interesaţi să contracteze credite de consum.

În schimb, doar 2% dintre români vor accesa sigur un credit ipotecar/ imobiliar în următoarele 12 luni, 9% iau în calcul această opţiune, iar restul de 89% nu intenţionează să contracteze un credit ipotecar/ imobiliar, conform datelor IRES.

Interesul cel mai crescut pentru accesarea unui credit ipotecar/ imobiliar, de 15%, se regăseşte la românii cu vârsta între 18-50 de ani. În ceea ce priveşte intenţia de a contracta un card de credit în următoarele 12 luni, 15% dintre românii chestionaţi s-au declarat interesaţi.

Studiul arată că 71% dintre români sunt foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi de nivelul de trai, în timp ce 28% se declară destul de nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi, diferenţa de 1% fiind reprezentată de non-răspunsuri. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, în proporţie de 80%, se declară cei mai mulţumiţi de nivelul de trai, în funcţie de studii cei mai mulţumiţi fiind cei cu studii superioare în proporţie de 83%. Cei mai nemulţumiţi de nivelul de trai sunt românii cu vârsta între 51-65 de ani, cu studii elementare.

Aproximativ două treimi dintre români (65%) se declară foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi de banii pe care îi au, o treime dintre români intrând în categoria celor nemulţumiţi. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani sunt cei mai mulţumiţi de banii pe care îi au, la polul opus fiind situaţi românii cu vârsta de peste 65 de ani, aceştia fiind cei mai nemulţumiţi.

În ceea ce priveşte modalitatea în care românii aleg să ţină evidenţa cheltuielilor şi veniturilor lunare, cercetarea relevă că un român din patru (26%) nu ţine deloc evidenţa, 40% ţin evidenţa în minte, 19% ţin pe agendă sau hârtie, 12% folosesc o aplicaţie de Internet/ Mobile banking şi 7% utilizează o aplicaţie pe telefon, întrebarea fiind cu răspuns multiplu.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna iulie 2022 la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor şi cu sprijinul Institutului Bancar Român pe un eşantion de 1.066 respondenţi adulţi care utilizează produse şi servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 3%. Gradul de incluziune financiară a ajuns la 68% în România la jumătatea anului 2022.

(sursa: Mediafax)

×