x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minunea s-a produs! Satelitul Agenției Spațiale Române funcționează și a expediat... un drept la replică :)

Minunea s-a produs! Satelitul Agenției Spațiale Române funcționează și a expediat... un drept la replică :)

de Robert Veress    |    30 Dec 2012   •   10:31
Minunea s-a produs! Satelitul Agenției Spațiale Române funcționează și a expediat... un drept la replică :)
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images
Penibilul la Agenția Spațială Română (ROSA) continuă: după ce a cheltuit 1,5 milioane lei pe un picosatelit, botezat Goliat, care, trimis în spațiu, n-a funcționat, ROSA a produs un Goliat al drepturilor la replică, întins pe cinci pagini, pentru a spune... nimic.
Documentul, cu referire la articolul „Cum si­a omorât România primul satelit, construit la preturi astronomice. Explicatiile halucinante ale sefului Agentiei Spatiale Române (ROSA)”, începe cu acuzarea autorului articolului (sussemnatul), pentru că „nu m-am prezentat la interviu”, drept care agenția se declară „îngrijorată pentru această abordare neprofesionistă”.
Interviul cu Marius Ioan Piso, președintele director general ROSA a fost solicitat cu două săptămâni înainte de realizarea acestuia. Solicitarea a fost adresată în numele Jurnalului Național, în scris. Am fost contactat de asistenta d-lui Piso, care mi-a propus două zile și ore, dintre cele 15 zile care urmau – ca singurele momente în care președintele ROSA ar fi fost disponibil. Întâmplător, aveam evenimente imposibil de anulat în cele două zile, dar, am convenit că vom comunica în zilele respective în ce măsură voi putea ajunge la ROSA la ora indicată și dacă agenda domnului președinte va permite decalarea orei.
Ulterior, prima variantă (zi de realizare a interviului) a fost anulată chiar de persoana care a propus-o, rămânând valabilă doar ultima. Am convenit cu un coleg din redacție (Dan Radu) ca, în cazul în care nu voi putea ajunge la interviu, pentru a nu-l amâna sine die, să mă înlocuiască. Evident, l-am pus în temă și i-am pus la dispoziție chiar întrebările la care așteptam răspunsuri în urma interviului. Întrebările au fost adresate, răspunsurile esențiale, însă, nu au venit – nici atunci, nici acum. Nu am putut ajunge la ora programată pentru interviu. După ce mi-a fost refuzată decalarea orei interviului, am informat-o pe asistenta d-lui Piso că, în cazul în care nu voi ajunge, mă va înlocui un coleg. În dreptul la replică ROSA reproșează faptul că jurnalistul prezentat la interviu „a declarat că nu cunoaște domeniul spațial”. Această „declarație” a colegului este o precizare naturală, pe care orice jurnalist prevăzător ar fi făcut-o, pentru a-și aviza interlocutorul că trebuie să încerce să folosească un limbaj accesibil sau să „traducă” termenii tehnici (evident, mă refer la jurnaliștii care nu au pregătire de specialitate). Inclusiv eu aș fi afirmat același lucru.
Cât despre faptul că, în urma neprezentării la interviu au fost publicate „informații greșite și greșit înțelese”, precizez că interviul a fost înregistrat. Prin urmare, dacă informațiile au fost greșite, este responsabilitatea celui care le-a făcut, adică a d-lui Piso și a celorlalți participanți la interviul care s-a dorit a fi singular, dar a ieșit colectiv. Atunci când soliciți un interviu unei persoane, se subînțelege, dacă nu se precizează altfel, că este vorba de un interviu cu acea persoană și nu cu familia sa, prietenii sau colegii săi. Dl. Piso a interpretat altfel: era obligația noastră să precizăm că interviul trebuie să fie singular. Colegul Dan Radu a acceptat situația, cu regretul că nu a putut fi mai incisiv, pentru a obține clarificările necesare, având în vedere faptul că dl. Piso s-a ascuns „sub fustele” unor foști studenți/doctoranzi, ce nu puteau fi interpelați pentru neregulile din sistem. Este limpede că există nereguli, din moment ce România a cheltuit, pentru același obiectiv, aproape cât celelalte șase țări care au lansat picosateliți în ziua respectivă, la un loc. Pe ce s-au cheltuit, mai exact, acești bani? Nu am aflat răspunsul nici de la președintele ROSA, nici de la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), finanțatorul proiectului Goliat, cu bani publici. Nici în dreptul la replică întins pe cinci pagini ROSA nu răspunde la această întrebare simplă. Afirmă, doar, că 1,5 milioane de lei a fost costul final și că „raportul final al proiectului cu detalierea costurilor a fost depus la (ANCS), autoritatea finanțatoare”. 
Cât despre faptul că suma de 1.5 milioane de lei „include: dezvoltarea a doua stații la sol care sa comunice cu satelitul, componentele fizice ale satelitului, forța de munca, regia, testele realizate”, se forțează ridicolul: utilizând surse independente (asta este, dacă cele oficiale sunt tăcute), am calculat un cost total al satelitului Goliat și al stațiilor de la sol de nici 31.000 de euro. De unde rezultă că, de zece ori mai mult s-au cheltuit cu „forța de muncă, regia, testele”. Adică, s-au plătit salarii de vreo 300.000 de euro!
Prezentăm, în atașament, dreptul la replică al ROSA, așa cum ne-a parvenit. Am putea taxa fiecare afirmație din acest document, dar ar însemna să scriem un roman fluviu și nu se justifică: chiar dacă Goliat a ajuns în spațiu, nu înseamnă că și nervii cititorilor noștri trebuie să-l urmeze... 

×