x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drumul lui Băsescu - Fără aviz de la Consiliul Ştiinţific

Drumul lui Băsescu - Fără aviz de la Consiliul Ştiinţific

de Jurnalul National    |    25 Iun 2007   •   00:00

Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat nu şi-a dat avizul pentru continuarea lucrărilor la Drumul Naţional 66 A Uricani-Herculane, deoarece Planul Urbanistic Zonal nu a fost revizuit in aşa fel incăt să fie impiedicată "dezvoltarea haotică" a zonei după finalizarea proiectului.

Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat nu şi-a dat avizul pentru continuarea lucrărilor la Drumul Naţional 66 A Uricani-Herculane, deoarece Planul Urbanistic Zonal nu a fost revizuit in aşa fel incăt să fie impiedicată "dezvoltarea haotică" a zonei după finalizarea proiectului. Pe de altă parte, membrii Consiliului au fost mulţumiţi de modul in care a fost revizuit studiul de impact al proiectului şi de faptul că au fost identificate soluţii pentru limitarea impactului construcţiei drumului asupra mediului inconjurător.


MOTIVAŢIE. "Studiul de impact s-a refăcut, s-au găsit soluţii. Atăt proiectantul, căt şi beneficiarul au fost foarte receptivi. In schimb, planul de urbanism zonal nu s-a revizuit. Din acest motiv nu putem fi de acord cu drumul, pentru că ne este teamă de o dezvoltare necorespunzătoare a zonei", a declarat preşedintele Consiliului Ştiinţific al PNR, Erica Stanciu. Membrii Consiliului Ştiinţific al PNR au precizat că nu se opun modernizării drumului, dar că trebuie respectate condiţiile de conservare a faunei şi peisajului zonei. In context, preşedintele Consiliului Ştiinţific a menţionat că zona străbătută de drum este extrem de valoroasă, pentru că face parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa, cu o suprafaţă mai mare de 500 de kilometri pătraţi. Zona in discuţie este situată intre locurile cunoscute de localnici sub numele de Cămpu Mielului şi Cămpuşel şi se invecinează cu PNR pe o lungime de zece kilometri. DN 66A mai este cunoscut sub numele de Drumul lui Băsescu, deoarece proiectul a inceput in anul 1999, cănd actualul şef al statului era ministru al Transporturilor. Lucrările au fost sistate, din lipsă de fonduri, in perioada 2002-2005, fiind reluate in anul 2006. In urmă cu două săptămăni, Garda Naţională de Mediu a dispus oprirea, din nou, a lucrărilor, deoarece nu existau toate avizele de mediu.

  • Rompres

×
Subiecte în articol: verde!