x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CORUPŢIE şi SCURGERE de INFORMAŢII în JUSTIŢIE. Caz descoperit de poliţiştii germani după ce au citit o anchetă din Jurnalul Naţional

CORUPŢIE şi SCURGERE de INFORMAŢII în JUSTIŢIE. Caz descoperit de poliţiştii germani după ce au citit o anchetă din Jurnalul Naţional

de Gabriela Ştefan    |    02 Iul 2013   •   15:57
CORUPŢIE şi SCURGERE de INFORMAŢII în JUSTIŢIE. Caz descoperit de poliţiştii germani după ce au citit o anchetă din Jurnalul Naţional

Unul dintre cele mai recente dosare de corupţie instrumentate de DNA a putut fi soluţionat doar datorită implicării autorităţilor judiciare din Germania, care au dat de firul afacerii după ce au găsit pe google un articol publicat de Jurnalul Naţional pe data de 5 august 2008. Faptele relatate în acel articol i-au ajutat pe achetatorii germani, în iunie 2013, să dovedească scurgerile de informaţii dintr-un dosar de corupţie pe care îl instrumenta DNA, la cercetări participând şi ofiţerii germani.
Este vorba de cazul şefului DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, arestat recent pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că, din 11 februarie şi până în prezent, învinuitul Cristudor Dumitru, în calitatea sa de procuror, împreună cu învinuiţii Taifas Daniel Vasile şi Andronache Monica, a sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane, astfel încât acestea să distrugă şi să ascundă documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă.
Anchetatorii germani s-au deplasat în România pentru a participa, alături de procurorii şi poliţiştii români, la diverse acte de urmărire penale, desfăşurate la Slobozia: percheziţii, audieri etc. În tot acest timp, germanii au avut senzaţia unor evidente scurgeri de informaţii şi a unei protecţii de care beneficiază suspecţi, care păreau a le anticipa toate mişcările.
Acest lucru a devenit evident pentru anchetatorii germani, după ce au căutat pe google posibile legături suspecte între procurorul DNA şi persoanele cercetate. Bănuielile le-au fost confirmate după ce au citit un articol din Jurnalul Naţional, publicat pe site-ul jurnalul.ro pe data de 5 august 2008, intitulat “Piatra de moară din ograda lui Morar”.
Dacă nu exista google...
Cele prezentate mai sus sunt expuse şi în Referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă: “Având în vedere numărul mare de coincidenţe, presupunerea colegilor germani este că există posibilitatea existenţei unei scurgeri de informaţii în acest caz. Marţi, 04.06.2013, când au ajuns la hotel în Slobozia, au căutat pe Google, după criteriul Daniel Vasile Taifas iar motorul de căutare le-a recomandat să caute după criteriul Taifas Daniel Vasile. Motivul căutării l-a constituit dorinţa lor de a afla în ce condiţii locuieşte Taifas, întrucât persoanele percheziţionate deţin locuinţe modeste şi în acest fel să afle unde au ajuns banii din evaziunea fiscală.
Primul rezultat raportat de motorul de căutare Google a fost acest articol din ziarul Jurnalul cu titlul Piatra de moară din ograda lui Morar în care se face referire la faptul că există legături suspecte între Taifas şi fiul şefului DNA Slobozia
.”
Iată ce scria, în anul 2008, Jurnalul Naţional despre legătura dintre procurorul Dumitru Istudor şi Daniel Taifas Vasile: “În cursul anului 2006, omul de afaceri Daniel Vasile Taifas a fost cercetat de Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Ialomiţa pentru evaziune fiscală, fals şi uz de fals. Acest dosar a ajuns în urma declinării competenţei la procurorul Cristudor, care a soluţionat cazul cu NUP. Astăzi, fiul procurorului-şef al Biroului Teritorial DNA Slobozia este angajat la una din firmele lui Daniel Taifas din Germania. Acesta îi plăteşte angajatului favorit atât factura telefonului, cât şi chiria apartamentului în care locuieşte. În plus, două autoturisme BMW trimise în ţară de Daniel Taifas au ajuns printr-un interpus din Prahova exact la firmele de familie ale procurorului Cristudor”.
DNA s-a trezit cu 5 ani întârziere
După cinci ani de la dezvăluirile făcute de Jurnalul Naţional, DNA anchetează legăturile dintre procuror şi omul de afaceri. De menţional faptul că în Jurnalul Naţional au apărut mai multe articole despre procurorul Dumitru Istudor, articole neluate în seamă de către autorităţile judiciare române. Le menţionăm în continuare: “Flagrant sau provocare a procurorului PNA?” - 4 noiembrie 2004; “Scandalos - Anchetele dubioase ale procurorului Istudor”, 2 noiembrie 2005; “Autodenunţ - Inginerii financiare la PNA”, 8 noiembrie 2005; “Anticoruptie cu sacu'”, 6 august 2008; “Nici flagrantul nu mai e ce a fost”, 9 septembrie 2008. Vom spicui cteva citate relevante dintre articolele menţionate: “Continuam seria dezvaluirilor legate de afacerile firmei de familie a procurorului Dumitru Cristudor, sefului biroului teritorial Ialomita al DNA. Ne vom opri asupra dosarelor penale in care procurorul Cristudor l-a cercetat pe omul de afaceri Radu Vasile, dosare solutionate prin scoaterea acestuia de sub urmarire penala. Intre solutia politistului si cea a procurorului sunt contradictii evidente(...)Acuzat de abuzuri, santaj si intimidare si de faptul ca imbina dosarele penale instrumentate cu interesele personale si ale firmelor de familie, procurorul Cristudor a fost reclamat de mai multe ori la DNA si CSM, insa a ramas in continuare in functie”. 

×
Subiecte în articol: dumitru cristudor cristudor dna