x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dumitru Prunariu, în vizită la elevii olimpici

Dumitru Prunariu, în vizită la elevii olimpici

de Diana Scarlat    |    21 Feb 2011   •   21:34
Dumitru Prunariu, în vizită la elevii olimpici

153069-.jpgDumitru-Dorin Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic, a participat astăzi la un seminar organizat de Interact Club la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti. Seminarul i-a adus faţă în faţă pe primul cosmonaut român şi pe câţiva dintre olimpicii internaţionali ai României, medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiade şi diferite concursuri internaţionale de informatică, matematică, fizică, robotica şi astronomie, marea lor majoritate fiind elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a dezvolta şi de a lărgi orizontul cultural ştiinţific al membrilor clubului Interact şi al elevilor de liceu invitaţi de club, prin aducerea în mijlocul lor, periodic, a unor personalităţi din diverse domenii, iar ultimul eveniment petrecut în spaţiul cosmic, erupţia solară de marţi, 15 februarie, a făcut ca organizatorii să aleagă drept invitat principal persoana cea mai competentă în a da explicaţii despre fenomene actuale petrecute în spaţiul cosmic.

Astronautul le-a vorbit elevilor olimpici despre activităţile României legate de cercetarea spaţiului cosmic. Din cadrul acestui eveniment nu au lipsit discuţiile pe  teme de astrofizică şi observaţii astronomice şi nici discuţia despre influenţa exploziilor solare asupra Pământului şi organismului uman. “Exploziile solare puternice influenţează, în special reţelele energetice şi scot din funcţiune numeroşi sateliţi. Nu s-a demonstrat până în prezent că asemenea explozii ar avea o influenţă directă asupra oamenilor”, spune Dumitru Prunariu, care nu a uitat să le povestească despre cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute petrecute în spaţiul cosmic, în cadrul misiunii Soiuz 40 şi despre toate etapele pe care le implică, în general, un asemenea zbor cosmic: pregătirea, decolarea, desfăşurarea în spaţiu a programului de cercetare şi revenirea din spaţiul cosmic. Prunariu a făcut referire şi la modificările care apar în organismul uman în imponderabilitate. “,Ca urmare a faptului ca direcţia de circulaţie a sangelui se schimbă, în spaţiu in primele zile cand organismul se acomodează cu noile condiţii de simţi că nu mai ai cap ca apoi pe parcursul trecerii zilelor organismul să se adapteze total”, explică astronautul. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii, de atunci numărul cosmonauţilor crescând la peste 450. Acest zbor de importanţă epocală pentru România, desfăşurat pe un parcurs circumterestru de 5.260.000 de kilometri, a situat ţara noastră în clubul select al ţărilor participante direct la explorarea Universului.

Dumitru Prunariu a mai vorbit în cadrul seminariului Interact şi din perspectiva de preşedinte al Comitetului pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS), funcţie pe care o deţine pentru o perioada de doi ani. Potrivit lui, România nu are deocamdată capacitatea de a construi nave spaţiale, dar este capabilă de a realiza sateliţi care pot fi trimişi în diverse misiuni spaţiale. “Nu există român care să se ducă în spaţiu, în curând. Dar, ca urmare a aderării României la Agenţia Spaţială Europeană (ESA – The European Space Agency) la începutul acestui an, ţara noastra are ocazia, de acum, să trimită candidaţi la selecţiile organizate de ESA. Dar selecţiile sunt foarte riguroase. Spre exemplu la ultima selecţie, din cadrul ESA, au fost 8.400 de candidaţi şi au fost selectaţi şase”, a mai explicat Prunariu. Acordul de aderare a fost semnat la 20 ianuarie 2011, România devenind stat membru cu drepturi depline.

×