Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca a stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei sa le dea un ragaz joi si vineri pentru a evalua rezultatele puse la dispozitie de INS si ca spera ca luni CCRPL sa valideze rezultatele preliminare.
Mircea Dusa a spus ca, asa cum a anuntat saptamana trecuta, marti s-a reunit Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor (CCRPL) 2011, in vederea inceperii procedurii de evaluare a datelor de la recensamant si de validare a rezultatelor preliminare, la nivel national si judetean, astfel incat in cursul anului viitor sa poata fi publicate rezultatele finale.
"Am stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor sa le dam un ragaz joi si vineri - miercuri este zi libera - de a evalua rezultatele pe care Institutul National de Statistica le-a pus la dispozitie, de a analiza implicatiile pe care datele le au asupra indicatorilor economici", a precizat Mircea Dusa.
Ministrul a mai spus ca s-a stabilit ca pana vineri sa fie transmise propunerile pentru comunicatul de presa pe care Comisia, abilitata sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului, il va aproba spre difuzare, pentru a face publice aceste date.
"Sper ca luni, Comisia, in plenul sau, sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului", a adaugat Mircea Dusa.
Ministrul Adminsitratiei si Internelor a mai spus ca au fost aprobate propunerile de masuri necesare pentru ca INS sa amplifice procesul de prelucrare a datelor, fiind puse la dispozitie fondurile necesare pentru prelucrarea fiselor de la recensamant.
Dusa a precizat ca trebuie introduse in sistemul electronic peste 38 de milioane de fise de recensamant, iar pana in prezent au fost prelucrate 48.000.
Mircea Dusa a mai spus ca, in calitate de ministru al Administratiei si Internelor si presedinte al Comsiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor, nu poate face afirmatii politice, dar ar vrea totusi sa raspunda afirmatiei potrivit careia ordinul de convocare a Comisiei arata ca MAI "trece la incheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brau cine are drept de vot in Romania si cat trebuie sa fie numarul celor care voteaza".
Ministrul a spus ca MAI nu face nicio ordine, intrucat aceste proceduri sunt stabilite prin lege, pasii ce trebuie facuti sunt stabiliti in regulamentul de organizare si desfasurare, iar odata incheiata aceasta etapa, CNRPL isi va inceta activitatea.
Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, ca ordinul de convocare a Comisiei de recensamant arata ca MAI "trece la incheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brau cine are drept de vot in Romania si cat trebuie sa fie numarul celor care voteaza". El a spus ca cei de la putere "se vor folosi de politisti pentru recensamant".
Reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 a fost convocata marti de catre Institutul National de Statistica, la solicitarea ministrului Administratiei si Internelor, in calitate de presedinte al CCRPL.
Mircea Dusa a declarat, vineri, ca la sedinta din 14 august, Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensamantului.
Dupa validarea datelor preliminare ale recensamantului, vor fi introduse in sistemul electronic fisele de la recensamant, iar in 2013 vor fi anuntate rezultatele finale, a mai spus Mircea Dusa.
"Finalizarea recensamantului se va face odata cu introducerea in sistemul electronic a tuturor fiselor", a precizat Dusa.
Ministrul a adaugat ca, odata cu validarea acestor date preliminare, judecatorii de la Curtea Constitutionala vor avea orientativ o cifra de referinta, dar a subliniat ca listele electorale si datele statistice de la recensamant nu au nicio legatura.
"Documentele pe care se organizeaza orice recensamant sunt copii dupa listele electorale", a precizat Dusa.
Potrivit legii, in cadrul Institutului National de Statistica functioneaza Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor, care efectueaza lucrarile de pregatire, organizare, prelucrare si publicare a datelor recensamantului, pe baza recomandarilor CCRPL.
Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor este compusa din reprezentanti ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011, a precizat MAI.
Mircea Dusa a spus ca reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011, care trebuie sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului, nu s-a putut reuni pana acum din cauza ca, in urma schimbarii Guvernelor, nu au putut fi desemnati reprezentantii ministerelor in aceasta comisie, respectiv secretarii de stat.
Institutul National de Statistica (INS) a transmis in 1 august Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste".
"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.
La sfarsitul lunii mai, Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor a amanat, pentru a doua oara, validarea rezultatelor preliminare ale recensamantului, din "motive organizatorice".
Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor a mai fost amanata o data, in 21 mai, pe motiv ca schimbarile in componenta Comisiei Centrale a Recensamantului nu au permis reunirea in sedinta de lucru.
Potrivit calendarului anuntat, la 23 mai trebuiau sa fie date publicitatii rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011.
Rezultatele preliminare urmau sa fie validate de Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si Locuintelor, care trebuia sa aprobe si textul comunicatului de presa prin care sa fie anuntate aceste date.
INS anunta in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut, ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.
Datele provizorii comunicate de INS arata ca populatia stabila numara 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o pupulatie inregistrata de 20.254.866 de persoane. Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.