x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Echipele ONU, antrenate la SPP

Echipele ONU, antrenate la SPP

de Razvan Belciuganu    |    22 Mar 2010   •   00:00
Echipele ONU, antrenate la SPP



Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) va avea începând de astăzi în România, la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), un centru unde îşi va pregăti echipele care asigură protecţia funcţionarilor săi în misiunile din toată lumea.

Din 2004 şi până în prezent, aproximativ 200 de luptători ai SPP au asigurat protecţia înalţilor funcţionari ai ONU în locuri extrem de fierbinţi de pe glob, precum Sudan şi Afganistan. Practic, ofiţerii şi subofiţerii români au fost detaşaţi pe o pe­ri­oa­dă de câte un an la misiunile ONU, iar evoluţia lor a fost monitorizată de Departamentul Siguranţă şi Securitate a ONU. Experienţa românească a fost apreciată şi ONU a decis să înfiinţeze în România un Centru de Excelenţă pentru Protecţie şi Securitate, care devine de astăzi funcţional.

Nevoia existenţei unei astfel de instituţii a fost resimţită de-a lungul vremii de responsabilii ONU. Astfel, obiectivul principal al cursului pe care îl vor absolvi la Bucureşti luptători din toată lumea care vor asigura protecţia funcţionarilor ONU este acela de a perfecţiona şi uniformiza modul de acţiune a membrilor echipei de protecţie. În timpul cursului se va pune accent pe pregătirea luptătorilor pentru a realiza acţiuni eficiente în condiţii deosebite, specifice zonelor de război şi cu puternice frământări sociale.


COEZIUNEA ECHIPEI
"Noi la SPP am pus accent, în perioada de pregătire dinaintea misiunii dintr-un teatru de operaţii, pe sudarea echipei. Chiar dacă membrii echipei, luaţi individual, sunt excelent antrenaţi, contează cel mai mult coeziunea într-un mediu ostil în care acţionezi timp de un an", spune unul dintre in­structorii noului centru al ONU, ofiţer SPP care a fost inclusiv şef de echipă în Afganistan. Acest "truc" profesional a fost considerat de ONU demn de a fi însuşit.

"În misiunile ONU punem accent pe tacticile de­fen­sive. Încercăm să fim cât mai discreţi, cât mai atenţi la a nu da nici un motiv de supărare şi pe care locuitorii l-ar putea interpreta drept o ameninţare. De asemenea, nu folosim sirena", explică ofiţerul SPP modul de comportament al unei echi­pe de protecţie a funcţionarilor ONU.

"Orice deplasare pe terito­riul afgan este de mare risc. Nu te poţi bizui prea mult pe har­tă, drumurile pe care ne deplasăm sunt de multe ori albii de râu secate, pot fi ambuscade, zone minate, comunicaţiile radio sunt bruiate de praf", descrie ofiţerul SPP cadrul misiunilor din teatrele de operaţii. În acest moment, SPP are o echipă formată din 12 lup­tă­tori în Afganistan şi două, tot cu 12 membri, în Sudan, la Khar­tum şi Darfur. Din punct de vedere al pericolului iminent, misiunea din Afganistan este conside­rată cea mai riscantă, cea din Khartum este cea mai amplă, iar la misiunea din Darfur sunt cele mai vitrege condiţii de viaţă pentru membrii echipei de protecţie.

×
Subiecte în articol: observator