Pentru prima data in ultimii 12 ani, astazi a avut loc o eclipsa partiala de Soare. Evenimentul astronomic a fost vizibil si in Romania.
Următoarea eclipsa de Soare pe care romanii o pot vedea se va inregistra abia in 2027.
Eclipsa de Soare - vezi fazele pe camerele web ale Jurnalului National. Foloseşte butonul "Ultimele 24 de ore".
Fenomenul a putut fi urmărit din mai multe ţări ale Europei. Faza maximă a eclipsei de Soare a putut fi observată numai din nordul Suediei, soarele fiind acoperit în proporţie de 85%.
Eclipsa de Soare a debutat în nordul Algeriei, unde penumbra Lunii a acoperit vestul Europei. Asta chiar la răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen spectaculos.
Urmăreşte LIVE eclipsa de Soare (Ustream)
Maximul eclipsei de Soare s-a produs în nordul Suediei, la ora 8:50, GMT. Treptat, toată Europa şi apoi şi Orientul Mijlociu a putut urmări fenomenul. Eclipsa se va termina odată cu apusul Soarelui în nord-vestul Chinei.
Bucureştenii au putut observa eclipsa de Soare începând cu ora 9:08. Aceasta a avut faza maximă la ora 10:35, fenomenul a putut fi urmărit din Capitală până la ora 12:08.
“Eclipsa de Soare se va vedea din tot oraşul, nu contează unde te afli şi chiar se va vedea din toată ţara noastră, se va vedea şi din Europa. Maximul, atunci când Soarele va fi cel mai mult acoperit de către Lună se va produce în Bucureşti la 10.35. Atunci, Soarele va fi acoperit în proporţie de 75%”, a explicat astronomul Adrian Şonka, citat de antena3.ro.
Astronomii spun că avem practic de-a face cu o aliniere fericită. Mai pe înţelesul nostru, e vorba de o iluzie optică. Şi asta pentru că noi, de pe Pământ, vedem Soarele şi Luna la aceleaşi dimensiuni. În realitate însă, Luna este de 400 de ori mai mică decât Soarele.
Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, de aceeaşi amploare va avea loc abia peste 16 ani.
Ultima eclipsă de Soare vizibilă din România a avut loc acum 12 ani, pe 11 august 1999. Aceasta a fost considerată de către cei mai mulţi dintre astronomi "eclipsa secolului". Teritoriul ţării noastre a fost cuprins de eclipsă totală, iar Bucureşti a fost capitala de unde s-a văzut cel mai bine. Eclipsa din 1999 a străbătut Europa de la nord-vest până la sud-est.
Eclipsa de Soare - 4 ianuarie 2011
Eclipsa de Soare, un eveniment astronomic de excepţie
Cele mai spectaculoase fenomene cereşti, pe care le poate vedea un pamântean - în afara cometelor - sunt, fără îndoială, eclipsele de Soare şi cele de Lună. Ştim că Pământul se roteşte în jurul Soarelui şi Luna se roteşte în jurul Pământului.
Datorită mişcărilor de revoluţie ale Pamântului şi ale Lunii se întâmplă ca cele trei corpuri să se găsească pe aceeaşi dreaptă, situaţie în care se produc eclipsele. În functie de modul în care sunt aliniate Soarele, Pamântul şi Luna, eclipsele pot fi: de Lună (dacă Pământul este situat între Soare si Luna) şi de Soare (dacă Luna se află între Soare şi Pământ).
Citeşte AICI mai multe informaţii despre eclipsa de Soare.