x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ediţie de colecţie: Tudor Gheorghe

Ediţie de colecţie: Tudor Gheorghe

21 Sep 2009   •   00:00
Ediţie de colecţie: Tudor Gheorghe
LUNI, 28 SEPTEMBRIE
"Pe-un franc poet" - muzică de mers la suflet, pe versuri de Caragiale
"Aţi aruncat pe lefegii/ În drum cu dame şi copii,/ Le-aţi smuls modestul lor dejun,/  Le-aţi smuls şi francul de tutun.// Miniştri cruzi! Mai bine v-aţi/ Fi hotărât să suprimaţi/ Atâtea mii de sinecuri,/ Nu pânea de l-atâtea guri!"

Sunt versurile lui Caragiale scrise în urmă cu mai bine de 100 de ani! "Toate-s vechi şi nouă toate!", cum ar spune, în replică, Eminescu. Ironic, păstrându-şi spiritul ludic şi acutul simţ critic, Caragiale este şi în versuri un corector al moravurilor vremii sa­le. Şi de ce nu şi al vremurilor noastre? Versuri de Caragiale? În anii comunismului, poemele lui Nenea Iancu au fost bine ascunse. Răsfoind pa­gi­ni­le îngălbenite ale ziarelor din secolul trecut, ma­estrul Tudor Gheorghe l-a redescoperit pe Dom­nul Caragiale, aşa cum cu mare respect şi ad­miraţie îl apelează. A adunat poem cu poem şi a creat spectacolul "Pe-un franc poet" pus în sce­nă la Teatrul Na­ţional din Craiova în anii '80. Când tuturor le era teamă să vorbească şi în şoaptă, Tudor Gheorghe spunea adevărul gol-go­luţ în versuri ce loveau fără milă în guvernanţi şi nu numai.

Concluzia: spectacol interzis! Luni, 28 septembrie, vă propu­nem să staţi de taină cu ma­rele tălmăcitor al po­ez­iei în muzică: Tudor Gheorghe, care vi-l dez­vă­luie cu măiestrie pe Domnul Caragiale, poetul. O Ediţie de Colecţie cu şi despre Tudor Gheorghe şi un album de excepţie: un recital pe versuri de Caragiale. "Daţi-ne drumul!/ Fără zăbavă!/ Daţi-ne posturi/ Cu bune rosturi,/ Daţi-ne totul: fiţi de ispravă!/ La tâl­hă­rie/ Ţara să fie/ Pe mâna noastră a tuturor..."

×
Subiecte în articol: observator