Nu toti gemenii seamana... ca doua picaturi de apa. In categoria amintita se situeaza si statiunile-surori de pe Litoralul romanesc, Eforie Nord si Eforie Sud. Am cautat, asadar, sa descoperim care sunt diferentele dintre "nordisti" si "sudisti".
Sa incepem cu... sfarsitul, cum zice o vorba din batrani. Mai precis, cu Eforie Sud. Care se situeaza la 6-20 m peste nivelul marii, la 5 km distanta de Eforie Nord si la 19 km distanta de Constanta. Cu ce se mandresc sudistii? Cu pensiuni si
vile mai intime decat cei din nord, cu un camping si catering, cu night club-uri si cafenele sic. Si mai au si Cazinoul, transformat mai degraba in discoteca. "Vraja marii", un cunoscut bar cu terasa, a fost lasat in paragina, dupa ce mai multi patroni au intentionat sa-l cumpere. Locul a fost invadat de plante agatatoare, iar vegetatia "luxurianta" il face sa arate ca un adevarat peisaj de jungla.
De ce vine lumea la Eforie Sud? Pentru ca a devenit foarte ieftina. Anul trecut a fost cel mai bun din ultimele sezoane, spun patronii de pensiuni. In Sud n-ai cum sa te ratacesti. Mai toate stradutele sunt paralele si duc spre mare. Ce n-am gasit in Eforie Sud? Locuri in care sa intorci masina! Linia continua care desparte soseaua principala in doua este "sparta" doar in vreo trei locuri. Daca n-ai vazut la timp deschizatura, esti nevoit sa mergi pana la iesirea din statiune, altfel nu poti sa faci nici stanga, nici dreapta.
CURA NATURALA. Factorii de cura naturala sunt clima marina, apa marii - clorata, sulfatata, sodica, magnesiana, hipotonica, mineralizare medie 15,5 gr. Plajele intinse, cu nisip foarte fin, sunt cautate pentru aerohelioterapie si talasoterapie. Pe malul Lacului Techirghiol functioneaza o baza de tratament in aer liber unde se pot face impachetari cu namol si bai in lac. Eforie Sud este indicata si pentru tratamentul unor afectiuni precum dureri reumatismale, anumite forme de dermatoza, hipotiroidie, limfatism, anemie secundara, rahitism, decalcifiere, slabiciune fizica, stari de dupa fracturi ale oaselor membrelor inferioare, hipoovarism pubertal. Aici exista un sanatoriu pentru copii cu afectiuni reumatologice, cu regim permanent, care trateaza in special slabiciunea fizica si rahitismul.
|
CURATENIE. Plaja Belona din Eforie Nord e plina de afise |
LA INALTIME. Locatiile s-au dezvoltat de-a lungul timpului, incepand cu vechile bai Movila. Eforie Sud a devenit statiune in 1912 si s-a numit, intre cele doua razboaie mondiale, Carmen Sylva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a Romaniei. Aici exista un promontoriu de calcar, iar faleza atinge pe alocuri 35 de metri. Nisipul se intinde pe o lungime de 2 kilometri, iar faleza de la Eforie Sud este la inaltime. Mai precis, atinge cea mai mare inaltime dintre toate statiunile. Si tot la Sud se afla una dintre cele mai frumoase plaje de pe Litoral: Splendid Beach. Dotata cu nocturna, cu scena pentru spectacole, masute si scaune asezate chiar la buza marii si terase care te imbie cu mirosul de gogosi si de mititei. Pe una dintre stradutele inguste, Eforie mai "gazduieste"
vila Andreei Banica, singura vedeta din oras. Solista de la Blondy s-a chinuit ce s-a chinuit sa-si ridice casuta si s-o amenajeze dupa gustul ei, dar cand a terminat-o, a rupt gura targului.
Ce are Nordul si nu are Sudul
|
PE VAL. Apa mica, bucuria copiilor |
Cunoscuta ca loc de tratament inca din secolul trecut, Eforie Nord e, prin definitie, considerata o statiune balneoclimaterica. Situata la 14 kilometri de Constanta, intre mare si Lacul Techirghiol, la 6-20 m peste nivelul marii, este asaltata tot timpul anului.
Nordul este mult mai alambicat. Plaja, "dotata" cu mai multe diguri, poate fi admirata de pe faleza, in toata splendoarea ei. Aici am descoperit si Belona (despre care se spune ca are cea mai frumoasa panorama de la malul marii), una dintre cele mai curate plaje de pe intreg Litoralul. Zeci de metri de "palarii" de paie, aranjate frumos, la rand. Sub fiecare acoperis de trestie sta cate un sezlong, gata sa primeasca turisti mai pretentiosi. Cosuri de gunoi suficiente, dar si afise care indeamna turistii sa respecte curatenia: "Viata e una. Respecta-ti aproapele"; "Recicleaza(te)"; "Viitorul e al tau" sunt doar cateva dintre anunturile postate pe panouri si infipte din metru in metru. Doar-doar le-o citi cineva! Nu putea lipsi si o baza de iahturi, cu zeci de vaporase si barcute, asezate in sir indian.
|
DISTRACTII. Cazinoul din Eforie Sud s-a transformat in discoteca cu program non-stop |
LA TRATAMENT. Nu degeaba s-a spus despre Eforie Nord ca este statiunea copiilor. Intr-unul dintre golfulete, apa este atat de mica, incat si copiilor le ajunge doar pana la glezne. Parintii isi pot lasa odraslele sa se balaceasca in voie, fiindca locul este ingradit cu stabilopozi, asa ca micutii n-au cum sa plece in larg. Eforie Nord a fost infiintata in 1894, cand Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti a construit aici un sanatoriu balneoclimateric. Statiunea este recomandata atat pentru petrecerea vacantei, cat si pentru tratarea bolilor degenerative, inflamatorii, reumatismale sau a bolilor sistemului nervos periferic. Statiunea dispune de doua baze de tratament.
BAI CALDE. Exista aici numeroase instalatii pentru bai calde in cada si bazin, cu apa sarata concentrata provenind din Lacul Techirghiol. Se fac impachetari cu namol, pentru tratamente ginecologice, aerosoli, kinetoterapie, sauna si gimnastica medicala. Spitalul Clinic de Recuperare Eforie Nord este o unitate a balneofizioterapiei din Romania care trateaza, de zeci de ani, pacienti din toate colturile lumii, si pune la dispozitia pacientilor programe de cura specializate, cum ar fi cura antireumatismala, cura antistres, cura hipoponderala sau cura cu batranul Gerovital.
Cu circul
pe plaja
|
ATRACTIE. "Mi-am asortat palariuta la cupola si ma duc la circ sa vad camilele" |
Oriunde ar fi, circul reprezinta o atractie atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. In aceasta vara, la Eforie Nord si-au instalat tabara o multime de artisti. Tabara insemnand chapito-ul alb-albastru, trailere, custi si tot ce mai e necesar unui circ care se respecta. Fiindca despre asta este vorba: de la inceputul sezonului, in apropierea plajei, mai exact chiar in Piata Belona, si-a montat arena si cupola Circus Columbia, care reuneste artisti din patru tari: Columbia, Germania, Ungaria si Franta.
Publicul este invitat sa urmareasca numere de acrobatie, plasa elastica, persh, hula hop, echilibristica, plastica acrobatica, trapez, toate au fost si sunt urmarite cu sufletul la gura de spectatori fara varsta. Iar comicii Pepi si Fritzi ii distreaza zilnic pe copii cu giumbuslucurile lor.
Spectacolele incep in fiecare seara, de la ora 20:30. Cai, ponei, magari, camile si caini fotbalisti isi fac numarul, zilnic, alaturi de dresorii lor. Pretul este cam ridicat, insa merita. Copiii intre 3 si 14 ani trebuie sa plateasca 100.000 de lei vechi, adultii - 130.000, iar biletul la loja costa 150.000 de lei vechi.
Nascut la malul marii
Pe langa faptul ca impart acelasi nume, Eforiile au si acelasi primar. "Este cel mai frumos baiat de pe Litoral! Ar putea participa cu succes la un concurs de Mister." Asa l-au caracterizat oamenii de ordine, dar si comerciantii stradali. Noi doar am constatat si am consemnat. Ion Ovidiu Brailoiu (foto), primarul Eforiilor, este nascut si crescut la malul marii. Adica la Eforie Sud.