În plin scandal provocat de noul derapaj verbal al lui Traian Băsescu în privinţa romilor, EBA şi-a anunţat joi, pe Twitter, "Victoria pe care am obţinut-o în lupta pentru protejarea drepturilor minorităţii rome din România".
Într-un articol publicat joi pe blogul personal, europarlamentarul Elena Băsescu spune că a învins USL-ul şi a salvat cuvântul rom, ca denumire pentru comunitatea ţigănească.
EBA s-a angajat în lupta pentru salvarea cuvântului "rom", în urmă cu o lună, scriindu-i inclusiv comisarului pe Justiţie Viviane Reding că doi deputaţi au o "propunere fascistă" de interzicere, printr-un amendament la Constituţia României, a dreptul de folosire a cuvântului "rom".
"Chiar dacă majoritatea USL din Comisia de revizuire a Constituţiei nu a catadicsit să facă public rezultatul votului privind amendamentul prin care se dorea interzicerea denumirii de „rom”, pot să anunţ că toţi cei care susţin drepturile minorităţilor au obţinut o victorie importantă: propunerea fascistă a deputaţilor PNL Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha a fost respinsă cu un scor covârşitor. Proprii lor colegi (chiar şi liberalii) au considerat-o nedemnă şi anormală pentru un stat care are pretenţia de a împărtăşi principiile şi valorile europene", scrie EBA.
Citeşte si: "Ţiganca impuţită" a devenit o doamnă
Iniţiatorii proiectului, deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu susţin că europarlamentara PDL Elena Băsescu a informat-o "în mod aproximativ şi cu interpretări personale" pe comisarul Reding, cu privire la amendamentul lor la Constituţie legat de cuvântul "român".
Ei au precizat că i-au transmis lui Viviane Reding formularea exactă a amendamentului propus, conform căruia: "cu excepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de «român», derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare care pot crea confuzii inducând o falsă origine română". Deputaţii s-au apărat, precizând că folosirea cuvântului "rom" nu este interzisă textual, amendamentul nefăcând trimitere la minoritatea romă, armeană sau aromână.
„Ţiganca împuţită" a ajuns şi în raportul Amnesty International
"Acuzaţiile de fascism la adresa amendamentului nostru formulate de europarlamentarul Elena Băsescu reprezintă doar exagerări nefondate", a declarat Mircea Dolha, subliniind că amendamentul la Constituţie nu are legătură cu vreo formă de discriminare.
EBA mulţumeşte pentru victorie ONG-urilor care l-au acuzat de rasism pe tata Băsescu
După ce acuză Guvernul că "abia dacă şi-a îndeplinit jumătate din angajamentele asumate" pentru integrarea romilor în societatea românească, Elena Băsescu trimite mulţumiri către 20 de ONG-uri "care au protestat împotriva unei idei profund retrograde, care risca să arunce România cu 150 de ani în trecut."
In mod ironic, printre cele 20 de ONG-uri cărora le-a mulţumit, se regăsesc şi organizaţii care, cu numai o zi în urmă, l-au reclamat pe Traian Băsescu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru "declaraţii discriminatorii pe criteriul de gen, etnie şi statut social, care aduc vătămare demnităţii şi imaginii femeilor şi femeilor rome din România."
"Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate", a exclamat Traian Băsescu, pe 18 iunie, adăugând: "Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate: Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic."
O ruşine - Înalta Curte legitimează "ţiganca împuţită"
Declaraţiile preşedintele României au fost făcute la o întâlnire oficială cu doamnele din domeniul afacerilor şi au stârnit proteste de stradă.
Băsescu, spre a treia sancţiune CNCD
Preşedintele CNCD a declarat că, de această dată, Băsescu poate primi o sancţiune "mai aspră". Sancţiunea poate consta în aplicarea unui avertisment sau amendă cuprinsă între 2.000- 100.000 de lei. În alte speţe, de recidivă, deoarece Preşedintele a mai primit două avertismente, se aplică sancţiunea mai aspră. În cazul de faţă, rămâne la latitudinea colegiului director sancţiunea pe care o vom aplica”, a declarat Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele CNCD.