x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se vrea eliminarea adeverinței de la locul de muncă pentru concediu medical

Se vrea eliminarea adeverinței de la locul de muncă pentru concediu medical

de Redacția Jurnalul    |    03 Iul 2023   •   13:49
Se vrea eliminarea adeverinței de la locul de muncă pentru concediu medical
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Obligația obținerii adeverinței de la locul de muncă va fi eliminată, astfel încât angajatul va merge direct la medicul de familie și, după ce primește concediul medical de la acesta, îl trimite angajatorului, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament.

„Angajații care au nevoie de concediu medical îl vor obține mai ușor, în mai puțini pași administrativi și cu costuri reduse, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatele USR Diana Stoica și Oana Țoiu. În prezent, angajații care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical trebuie să parcurgă o procedură greoaie pentru a-l obține: trebuie să meargă la locul de muncă, să ceară adeverință pe formular standard și, cu adeverința semnată, să meargă la medicul de familie care îi acordă concediul medical. În cazul în care, odată ajuns la medicul de familie, angajatul constată că adeverința sa nu a fost completată corect, trebuie să reia întregul parcurs, ceea ce înseamnă alte drumuri, alt timp și alte costuri, precum și o întârziere în a beneficia de tratamentul necesar”, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul USR elimină obligația obținerii adeverinței de la locul de muncă, astfel încât angajatul va merge direct la medicul de familie și, după ce primește concediul medical de la acesta, îl trimite angajatorului, urmând să beneficieze de concediu medical în limita zilelor disponibile.

„Gata cu drumurile fără rost pentru obținerea concediului medical de la medicul de familie! Prin acest proiect de lege de debirocratizare, reducem costurile și pașii administrativi, astfel încât pacienții să beneficieze de tratamentul necesar în cel mai scurt timp posibil. Acum, obținerea concediului medical este întârziată sau chiar împiedicată, exact în momentul în care pacientul are nevoie de odihnă și vindecare. Prin acest proiect, facem procesul cât se poate de simplu, ușurăm viața pacienților și menținem independența medicilor de a decide pe baza criteriilor medicale, fără a fi influențați de informațiile primite de la angajatori”, declară deputata USR Diana Stoica.

USR transmite că proiectul a rezultat în urma discuțiilor cu medici de familie și reprezentanți ai mediului de business, iar adoptarea măsurilor propuse va avea ca efect și creșterea încrederii pacienților în sistemul de sănătate și îmbunătățirea relației medic-pacient.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: concediu medical adeverinta