x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emil Moţa, candidat la funcţia de Procuror General, vrea ca procurorii să ia atitudine faţă de ingerinţele politice

Emil Moţa, candidat la funcţia de Procuror General, vrea ca procurorii să ia atitudine faţă de ingerinţele politice

de Gabriela Mladin    |    05 Oct 2012   •   17:19
Emil Moţa, candidat la funcţia de Procuror General, vrea ca procurorii să ia atitudine faţă de ingerinţele politice

Procurorul Emil Gheorghe Moţa de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, candidat la funcţia de Procuror General al României, suştine că nemulţumirile din sistem l-au determinat să se încsrie în această cursă. Moţa vorbeşte  despre lipsa independenţei procurorilor şi încrederea scăzută a acestora în faţa opiniei publice. Procurorul din Gorj este recunoscut prin descoperirea celei mai grave erori judiciare după 1989, respectiv cazul Ţundrea, arestarea primul baron în România, Nicolae Mischie şi instrumentarea primelor dosare cu "strămutaţii de lux”.

Motivele care l-au determinat să candideze pentru funcţia de Procuror General al României, ţin, în primul rând de lipsa independeţei procurorilor. "Nemulţumirile cu privire la problemele din sistem m-au determinat să-mi depun candidatura şi convingerea că pot să fac ceva pentru îndepărtarea acestora. Consider că există un grad redus de independenţă al sistemului judiciar şi în special al Parchetelor, există ingerinţe ale politicului în activitatea procurorilor, unele chiar brutale. Ingerinţele acestea se datorează şi unor colegi care acceptă, colegi care dau dovadă de laşitate sau oprortunism şi care nu iau atitudine faţă de amestecul politic în actul judiciar. O altă problemă cred că este imaginea negativă a Justiţiei şi a Parchetelor, în special. Poate că aceasta se datorează şi din cauza lipsei de transparenţă a noastră şi din lipsa unor specialişti care să prezinte activitatea. Există probleme şi în privinţa schemelor de personal. Ele sunt aceleaşi din 1999, însă volumul de muncă este de 3-4 ori mai mare decât atunci. Din păcate, până în prezent nu am văzut nicio măsura rezonabilă care ar putea îmbunătăţi actvitatea”, a explicat Emil Moţa, candidat la funcţia de Procuror General.

Cazuri celebre!

Acesta susţine că lucrurile care-l recomandă pentru această funcţie ţin de activitatea sa. Descoperirea că Marcel Ţundrea este unul dintre condamnaţii pe nedrept a fost una dintre cauzele care l-au făcut celebru. Tot el este şi cel care a descoperit adevăratul autor al faptelor pentru care Ţundrea a stat închis 12 ani. Dar, aceste îndreptări de eroare judiciară i-au atras multe probleme la CSM. Au mai fost şi alte cauze care i s-au reproşat în activitate, respectiv cele legate de Nicolae Mischie. "Imediat ce am promovat acele cereri de revizuire ale lui Ţundrea au fost foarte multe probleme, reclamaţii la CSM din partea unor colegi care s-au simţit deranjaţi de ce făcusem. Au sesizat CSM-ul, Parchetul General. S-a dovedit că am avut dreptate, am trecut peste toate aceste lucruri, cu toate că în carieră m-au afectat destul de mult. La revocarea mea din funcţia de prim-procuror, în 2007, principala acuzaţie aceasta a fost de management defectuos. Consider că mi-am făcut datoria faţă de Marcel Ţundrea şi, în toate acele acuzaţii, timpul a dovedit că am avut dreptate”, a mai explicat Emil Moţa. "Cât despre doarele cu Nicolae Mischie, eu m-am ocupat de două cauze, în care am întocmit rechizitoriul şi am şi dispus arestarea sa preventivă. Nu ştiu de ce nu se spun soluţiile reale din acestea, într-unul a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, iar în altul s-a încetat procesul penal ca urmare a prescrierii, deci nu s-a demonstrat nevinovăţia, ca dovadă că pe latură civilă, Mischie a fost obligat să plătească despăgubiri către Consiliul Judeţean Gorj”, a mai spus Moţa.

Sesizări peste sesizări la CSM
La Consiliul Superior al Magistraturii nu a a existat în care să nu se fie reclamat. Apăreau diverse reclamaţii, majoritatea din partea unor colegi  de la parchet cărora, ca prim-procuror, le întorcea soluţiile. Ultima sesizare a CSM-ului a fost făcută chiar de către Laura Codruţa Kovesi în iunie anul acesta: "Nu am primit încă un răspuns la această sesizare, dar mi se imputa faptul că eu aş fi reclamat colegii magistraţi de la Tribunalul Gorj că nu mi-au promovat cererile de arestare preventivă, lucru total neadevărat. Am cerut CSM-ului să-mi spună dacă există o sesizare de-a mea în acest ses, mi-au răspuns că nu este. Şi redactorul care a scris articolul de presă pe baza căruia procurorul general, Laura Codruţa Kovesi a sesizat CSM-ul la adresa mea, a confirmat că nu a stat de vorbă cu mine, a dat şi un drept la replică, însă, până în prezent nu am primit niciun răspuns de soluţionare a acestei sesizări”, a mai precizat acesta.
Emil Moţa activează ca procuror de mai bine de 10 ani, a fost şi prim-procuror ar Parchetului din Gorj. Soţia sa este judecător la Tribunalul Gorj şi împreună deţin o casă şi două maşini.

×
Subiecte în articol: Procuror General