x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emilian Cutean: "Mă consider nevinovat"

Emilian Cutean: "Mă consider nevinovat"

16 Iun 2009   •   00:00

Fostul şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor Emilian Cutean, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, se consideră nevinovat. 'Eu chiar nu am făcut nimic ilegal şi nu consider că am încălcat cu ceva legea sau demnitatea revoluţionarilor. Ştiu doar că toate problemele mele au început odată cu lupta mea împotriva impostorilor din rândul revoluţionarilor', a afirmat Cutean.



El a anunţat că va ataca decizia instanţei. Emilian Cutean susţine că dosarul său în instanţă a avut un circuit 'puţin diferit faţă de altele'.

'Mi s-a făcut o reclamaţie la DNA, care nu mi-a dat posibilitatea să mă apăr şi nu a acceptat o expertiză contabilă. (...) Am aflat din presă că s-a început urmărirea penală. (...) Dosarul a fost trimis de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Judecătoria sectorului 1 acum câteva luni. Au avut loc vreo trei termene şi deja s-a dat soluţia', a afirmat fostul şef al SSPR, citat de Agerpres.

În opinia sa, ceea ce i s-a întâmplat constituie 'o nedreptate', menţionând că nu s-a prezentat luni în instanţă pentru că se aştepta să fie achitat.

Cutean a susţinut, de asemenea, că dosarul său este unul 'de care s-a legat DNA în 2006' şi că, în prezent, când România aşteaptă un nou raport de monitorizare pe justiţie din partea Comisiei Europene nu există 'niciun demnitar condamnat', motiv pentru care consideră că el va fi 'singurul trimis în judecată' pentru că nu face parte din 'niciun grup de interese'.

Totodată, el a afirmat că nu înţelege cum se face justiţie la presiunea străzii, menţionând că, în prezent, există două tabere - revoluţionarii care vor 'curăţirea' mişcării de impostori şi de cei care le-au stricat imaginea în decursul anilor şi cei care au obţinut, 'pe tot felul de canale şi de căi ilegale, certificate'.

Fostul şef al SSPR a susţinut că sunt persoane în toate structurile din România care au certificate de revoluţionar luate ilegal. Cutean a menţionat că, în perioada 1999 - 2000, erau menţionaţi în Monitorul Oficial 17.000 de revoluţionari, iar după apariţia legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 s-au făcut 25.000 de cereri de preschimbare a certificatelor de revoluţionari.

Emilian Cutean a mai spus că George Costin, preşedintele Asociaţiei 1989 - Metrou, 'a făcut mai multe reclamaţii la toate instituţiile statului' din momentul numirii sale în fruntea SSPR.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Emilian Cutean de la şefia Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, după ce acesta a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a prejudiciat Guvernul în perioada în care a deţinut primul mandat la şefia SSPR. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator