Deşi se află in plină Rezervaţie a Biosferei, oraşul Sulina pune la dispoziţie terenurile localităţii pentru construcţia de instalaţii eoliene. Anunţul a fost publicat la sfărşitul săptămănii trecute in presa din Tulcea. Oficialii care ar trebui să aibă grijă de Deltă se abţin de la comentarii.
In urmă cu două luni, doi reprezentanţi ai unei organizaţii de lobby politic anunţau la un post de televiziune că au rezolvat problema eolienelor in Delta Dunării. In ciuda celor doi, presa din Tulcea a publicat joi un anunţ de mică publicitate plătit de Primăria oraşului Sulina, prin care invită firmele interesate să vină cu oferte la vărsarea Dunării pentru a amenaja un parc eolian pe terenurile din domeniul public şi privat al localităţii. Este incă o lovitură pe care primarul PD al Sulinei, Aurel Dimitriu, o dă Deltei Dunării, pentru că decizia sa intră in contradicţie cu statutul Rezervaţiei, in zonă nefiind permise activităţi economice cu impact asupra mediului.
Guvernatorul Cononov spune că la Administraţia Rezervaţiei nu s-a primit nici o solicitare de la Primăria Sulina, care ar fi trebuit să ceară cel puţin un punct de vedere instituţiei inainte de inceperea proiectului. O astfel de hotărăre nu trebuie votată insă de Consiliul Ştiinţific, forul conducător al ARBDD. Legea spune că orice intenţie de a desfăşura activităţi economice in Deltă trebuie să fie fundamentată pe studii de evaluare a impactului de mediu.
PRECEDENTE. Proiectul unui parc eolian la Sulina nu este nou. Anul trecut, o firmă in care parlamentarul liberal Ion Basgan deţinea procente importante a primit hectare intregi de teren la Sulina. Pentru această manevră a fost nevoie ca terenuri din domeniul public de interes naţional să fie trecute ilegal in domeniu public de interes local. Lipsa de reacţie a guvernatorului Paul Cononov a fost contrabalansată de prefectul Lefter, care a iniţiat acţiuni in instanţă impotriva demersului. Anul acesta, presa centrală a relatat că de terenurile de la Sulina se interesează, tot pentru un proiect eolian, şi compania Energy Holding. Jurnaliştii susţineau că firma a acordat anumite donaţii Primăriei Sulina, in schimbul dreptului de a construi eoliene in zonă.
PLAJA. La Sulina s-a incercat de-a lungul timpului şi construirea unui mare complex turistic. Cel mai vizat obiectiv: plaja localităţii, ultima plajă sălbatică din Europa şi zonă unde creşte volbura de nisip, aflată pe lista roşie a plantelor şi animalelor aflate pe cale de dispariţie. Cel care s-a opus proiectului ce urma să aducă tone de balast in Rezervaţie a fost guvernatorul de atunci al Deltei, Virgil Munteanu.