x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Epava "Rostok" - Ultima bucata, scoasa pe mal

Epava "Rostok" - Ultima bucata, scoasa pe mal

de Alexandru Nastase    |    10 Dec 2005   •   00:00

Ultima bucata din epava "Rostok" a fost scoasa ieri din apa si depusa pe mal la mai bine de 14 ani de la scufundarea sa.
Monstrul de 750 de tone a fost transportat de macaraua plutitoare autopropulsata "Cormorant" pana la cimitirul de nave de pe Bratul Sfantu Gheorghe. Acolo se afla depuse toate celelalte bucati din cargoul "Rostok", scufundat pe 2 septembrie 1991, dupa un straniu accident. Lucrarile de aducere la suprafata a epavei - executate de un consortiu de firme din Olanda, SUA si Romania - se incheie la un an si o luna de cand au fost incepute. La inceput se estima ca vor dura cateva saptamani.

MOTIVELE INTARZIERII. Finalizarea cu intarziere a operatiunilor este explicata de Consortiul International pentru Indepartarea Epavei Navei "Rostok" prin mai multi factori. "Nu am avut la dispozitie toate datele de care aveam nevoie. Cantitatea de mal in care se afla epava era mult mai mare decat cea care ni se comunicase. Cargoul era plin cu baloti de sarma, incarcatura pe care o transporta. Apoi, lucrarile au fost ingreunate de curentii de pe Canalul Sulina si de apele foarte ridicate care au fost anul acesta din cauza inundatiilor. Acestea au adus busteni si mal si ne-au creat mari dificultati", spune Anca Martin, reprezentanta consortiului. In plus, au existat prea putine informatii tehnice despre precedentele lucrari care s-au facut pentru scoaterea epavei, ceea ce, din nou, a ingreunat operatiunile. Urmeaza sa se efectueze lucrari de dragare a micii plaje formate in aval de epava si sa fie refacut cheiul satului Partizani.

×
Subiecte în articol: observator