x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Erbasu, falit si la mana camatarilor

Erbasu, falit si la mana camatarilor

19 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Mihail Erbasu avea toate motivele sa-si puna capat zilelor: omul de afaceri era falit si vandut pana peste cap, prin imprumuturile facute, mafiei camatarilor.
CATALIN BUDESCU

Controalele facute in contabilitatea societatilor sale scot la lumina o increngatura de afaceri greu de imaginat, potrivit postului Antena 1. Mihail Erbasu a cazut victima si mafiei camatarilor, de la care se imprumuta frecvent cu sume mari de bani si pe termen scurt.

DATORII URIASE. Concluzia dureroasa pentru familia lui Mihail Erbasu este ca acesta nu era nici pe departe atat de bogat pe cat il prezentau diferitele clasamente si topuri financiare. Pe scurt, din ancheta financiara investigativa reiese ca omul de afaceri era dator vandut. Practic, daca ar fi incasat toate datoriile, ar fi vandut firmele si proprietatile, tot nu ar fi reusit sa scape de datoriile uriase.

Primul semnal de alarma al anchetatorilor a aparut in momentul in care s-a aflat ca Mihail Erbasu lucra in paralel cu mai multe firme - cel putin 10 la numar - cu scopul de a transfera anumite costuri si responsabilitati financiare care il apasau. In ultimii ani, vigilenta controlorilor a fost de multe ori inselata, tot prin aceasta metoda.

CAMATARII. Din documentele contabile reiese ca Mihail Erbasu depasea crizele financiare cu sprijinul mafiei camatarilor. El s-a imprumutat de sute de mii de dolari de la oameni care apoi il constrangeau sa-i returneze la timp si cu dobanzi uriase. "Partenerii de afaceri si bancile stiau ca Erbasu e falit. Mai mult, cateva dintre firmele sale aveau interdictie totala la Centrala Riscurilor bancare a Bancii Nationale. Totodata, din cauza problemelor financiare, doar cateva dintre multele credite luate mai erau onorate la termen, cele mai multe fiind insa descoperite de ceva vreme", mai spune sursa citata.

MOARTEA

Magnatul Mihail Erbasu a fost gasit mort, in piscina fara apa a vilei sale de la Snagov, in dimineata zilei de 21 iunie. Cadavrul sau a fost descoperit de un ingrijitor. Dupa doua saptamani de ancheta, procurorii care au instrumentat acest dosar au decis ca Erbasu a avut, in noaptea de 20-21 iunie, trei tentative de suicid, abia a treia fiind cea reusita. Mai intai a incercat sa isi infiga un cutit in inima, apoi a incercat sa se spanzure in subsol, dupa care s-a aruncat de pe terasa de la etajul al doilea, cazand in piscina golita din spatele casei. In urma sa au ramas cateva scrisori in care Erbasu vorbeste despre "mafia" care l-a determinat sa-si puna capat zilelor.

RAPORTUL

Raportul Autoritatii Nationale de Control va ajunge vineri la Parchetul General, la procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. "Ce a aparut pana acum in presa si la tv sunt doar simple speculatii. In acest moment, raportul ANC cu privire la cazul Erbasu nu este inca finalizat. Acesta va fi terminat la inceputul saptamanii viitoare (n.r. - aceasta saptamana). Trebuie sa tinem cont ca este o procedura judiciara. Iar sarcina noastra este sa intocmim si sa prezentam raportul Parchetului. Institutie care va hotari ce informatii vor fi facute publice ulterior. Pana la declaratiile Parchetului si ale domnului Botos, va repet, toate sunt doar speculatii!", ne-a declarat ministrul Ionel Blanculescu.
×
Subiecte în articol: observator erbasu