x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru vrea să dispară „importul” de gunoi

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru vrea să dispară „importul” de gunoi

31 Mai 2021   •   22:30
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru vrea să dispară „importul” de gunoi

În lipsa unor măsuri concrete România riscă să devină groapa de gunoi a Europei, spune europarlamentarul PSD, Tudor Ciuhodaru, care este de părere că e nevoie de o altă abordare și de măsuri concrete.

Tudor Ciuhodaru propune un demers legislativ nou la nivel european pentru ca natura României și viața fiecărui român să fie protejată.

„Vreau ca de gunoi să dispară! Motivațiile acestui demers sunt clare. Prin actual de gunoaie din alte țări europene suntem furați de trei ori: ni se distruge mediul - solul, aerul și apa, ni se limitează locul de depozitare pentru deșeurile din țară și ni se plătesc niște taxe nesemnificative pentru depozitare și neutralizare(de 30-40 ori mai mici față de alte țări) (cam 15 euro pe tonă față de 500 de lire)”, spune europarlamentarul, luni, pe Facebook.

Soluția legislativă a lui Ciuhodaru, adresată Comisiei și Parlamentului, prevede 3 lucruri pe care le consideră esențiale: limitarea mobilității gunoiului între țările membre UE; neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei țări și pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă.

„Legislația actuală permite importul de deșeuri în vederea valorificării. România este una dintre cele mai ieftine ţări unde deșeurile pot fi depozitate şi neutralizate. Recentul caz de la Constanța (900 de tone de deșeuri!!!) este doar unul dintr-un lung șir de situații similare. Sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea și ceci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia s-au înregistrat doar în ultimii doi ani”, amintește Tudor Ciuhodaru.

Europarlamentarul reamintește că, pe 15 aprilie, 200 de tone de deşeuri din materiale textile, plastic şi cauciuc au fost găsite în curtea unei firme administrate de un cetăţean italian.

„În lipsa unor măsuri concrete România riscă să devină groapa de gunoi a Europei”, avertizează Tudor Ciuhodaru.

Mediafax

×
Subiecte în articol: tudor ciuhodaru