x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exclusiv jurnalul.ro. Firele escrocheriei cu credite bancare duc la Fondul de Garantare

Exclusiv jurnalul.ro. Firele escrocheriei cu credite bancare duc la Fondul de Garantare

de Daniela Ivan    |    02 Noi 2012   •   17:16
Exclusiv jurnalul.ro. Firele escrocheriei cu credite bancare duc la Fondul de Garantare

Firma de consultanţă TDP Partners este parte din lanţul infracţional cu împrumuturi bancare cercetat de DIICOT în aceste zile.
Potrivit procurorilor, Mihai Stan, unul dintre liderii grupării, s-a folosit de această firmă de consultanţă pentru realizarea unor proiecte depuse la Ministerul Economiei entru achiziţii de utilaje. Proiectele erau depuse de Ionuţ Păuna la Ministerul Economiei, directorul Mihai Grigoroiu din Ministerul Economiei a lucrat între 2010-2012 la TDP Partners. Interesant este acţionariatul firmei TDP Partners unde-i găsim pe Ionuţ Păuna, Dobrilă Marian şi Luca Mădălina. Ionuţ Păuna a intrat în firmă ca acţionar în locul lui Lucian Păuna. În Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare îl găsim pe Lucian Păuna. Care este legătura între Ionuţ Păuna şi Lucian Păuna?

Concret, Mihai Stan a obţinut ilicit credit în baza unor acte falsificate de finanţare pentru proiecte de achiziţii utilaje - încărcătoare frontale şi excavatoare - de la Ministerul Economiei. Stan s-a folosit de societăţi controlate de el prin interpuşi. Astfel, Mihai Stan a primit ajutor din partea lui Mihai Grigoroiu, Cătălin Roşu, Andrei Atanasiu, toţi trei angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). "Cele trei proiecte întocmite de TDP Parteners şi depuse la data de 6 septembrie 2010 la MECMA de Ionuţ Păuna, angajat al societăţii de consultanţă. proiectele sunt identice", precizează DIICOT, în actul de acuzare referitor la Mihai Stan. Pentru a crea aparenţa că se achiziţionează cele trei utilaje sunt identificaţi trei ofertanţi şi se întocmesc false oferte. "Ofertele sunt din partea unor distribuitori de astfel de utilaje: Bergerat Romania, Terra Romania şi AHM Utilaje catre este societatea inculpatului Tiberiu Hurdugaci, membru al grupării conduse de Mihai Stan. Câştigătorul este desemnat în mod firesc AHM Grand Construct", explică DIICOT.Pentru două din cele trei firme se întocmesc acte pentru aceleaşi utilaje. Astfel, pentru Alram Servinvest şi Euro Trading se întocmesc acte false (oferte, facturi de achiziţie, procese-verbale de recepţie) care privesc aceleaşi două încărcătoare marca Terex (acelaşi model şi aceeaşi serie). Pentru Ancuta SRL se întocmesc acte false care privesc două excavatoare marca Case. "Toate utilajele provin de la ofertantul "declarat câştigător", respectiv AHM Grand Construct SRL, mai notează DIICOT.În final, anchetatorii au stabilit că utilajele nu au fost niciodată în posesia membrilor grupării, tot jocul fiind să obţină credite bancare pentru "achiziţionarea" lor, iar banii să fie împărţiţi.

×