x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Expediţie românească în Himalaya

Expediţie românească în Himalaya

de Libiu Mateescu    |    19 Iul 2008   •   00:00
Expediţie românească în Himalaya

Doi alpinişti braşoveni, Ulise Galu şi George Porancea (meteorolog la staţia de la Vf. Omu), au plecat ieri într-o temerară expediţie în Munţii Tian Shian, parte din Lanţul Himalayan. Ei vor escalada Vîrful Khan Tengri (7.140 m), un vîrf de referinţă în alpinismul de mare altitudine, dar şi extrem de dificil

Doi alpinişti braşoveni, Ulise Galu şi George Porancea (meteorolog la staţia de la Vf. Omu), au plecat ieri într-o temerară expediţie în Munţii Tian Shian, parte din Lanţul Himalayan. Ei vor escalada Vîrful Khan Tengri (7.140 m), un vîrf de referinţă în alpinismul de mare altitudine, dar şi extrem de dificil.

Curajoşii braşoveni au spus că escaladarea durează 21 de zile, fiind nevoie de aclimatizare şi de multă experienţă pentru o deplină reuşită, iar dacă vor ajunge în vîrf vor înfige steagul Consiliului Judeţean Braşov, care finanţează expediţia.

Ulise Galu este un încercat alpinist şi a participat la numeroase expediţii încununate de succes,  cum ar fi: 1999 – Vf. Ararat (5.165 m); 2000 – Caucazul Central cu Vf. Elbrus (5.642 m – cel mai înalt din Europa); 2001 – Vf. Aconcagua (6.962 m – cel mai înalt din emisfera sudică); 2003 – expediţie pe Kilimanjaro (5.895 m – cel mai înalt vîrf din Africa); 2005 – Vf. McKinley Alaska (6.194 m – cel mai înalt din America de Nord).


CV. Cel de-al doilea alpinist, George Porancea, care lucrează de 25 de ani ca meteorolog la staţia din Bucegi (Vf. Omu – 2.505 m), a participat la multe acţiuni de salvare în munţii României, fiind şi salvamontist, dar a luat parte şi la expediţii în Munţii Bulgariei – Rila Pirin şi Rodopi, Caucazul Central – Vf. Elbrus, Munţii Alpi – Vf. Montblanc (4.810 m), Munţii Tatra (2.655 m).

Pe picior de plecare, Ulise Galu ne-a declarat: "Vîrful Khan Tengri este unul dificil de escaladat şi este foarte respectat printre alpinişti. Este trambulina pentru Everest sau pentru K2, pentru că are stînci abrupte şi multă gheaţă. Vom comunica cu familiile, care ne susţin total, prin satelit, prin sistemul Turaia, pentru Asia şi Africa. Sperăm să ne întoarcem sănătoşi şi să reuşim să înfigem steagul judeţului Braşov în vîrf". Pînă în prezent, două expediţii în Masivul Narga Parbat, din Lanţul Himalayan, finanţate de Primăria Braşov, au eşuat, alpiniştii nereuşind să atingă vîrful.

×
Subiecte în articol: observator