x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Experţi: Bucureştiul, unul dintre cele mai afectate oraşe în caz de cutremur

Experţi: Bucureştiul, unul dintre cele mai afectate oraşe în caz de cutremur

30 Mar 2011   •   09:15
Experţi: Bucureştiul, unul dintre cele mai afectate oraşe în caz de cutremur

158830-.jpgDupă ce au studiat solul din Capitală, specialiştii au ajuns la concluzia că Bucureştiul va fi unul dintre oraşele cele mai afectate în cazul unui cutremur puternic. Seismul din 1986 a demonstrat că zonele Capitalei sunt afectate diferit în timpul unui seism, mai susţin experţii.

Citeşte şi Un cutremur puternic ar devasta Capitala. Vezi ce cartiere sunt expuse în caz de seism

Hărţile realizate la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti arată că partea de nord şi sud-vest se mişcă mai puternic, pentru că acolo este un sol argilos, dar durata de mişcare a pământului a fost mai îndelungată în sud-est, unde structura straturilor este alta.

Din cauza particularităţii solului, specialiştii sunt de părere că Bucureştiul are nevoie urgentă de un program de determinare a vitezei şocurilor seismice şi de o reţea seismică serioasă. Tot experţii susţin necesitatea reabilitării clădirilor cu risc de prăbuşire. Numai aşa se vor putea minimaliza efectele unui cutremur puternic.



În plus, jumătate dintre clădirile din Capitală sunt proiectate să reziste la cutremure peste 7 grade, pe scara Richter.

Pe de altă parte, din totalul suprafeţei locuibile, peste 55% reprezintă blocuri mai înalte sau egale cu 8 etaje, aproape 20% sunt clădiri cu patru etaje şi doar 14% îl reprezintă clădirile doar cu parter, scrie antena3.ro.

Însă, cum riscul cel mai mare îl constituie clădirile înalte, este bine de ştiut că în Bucureşti există aproximativ 1.500 de blocuri peste 8 etaje, construite în perioada 1963-1977. Alte peste 2.000 de astfel de clădiri au fost construite după 1980.

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pămantului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, susţine că nu vom avea un cutremur catastrofal până în 2040. Mărmureanu a explicat şi cum ştie că în următorii 30 de ani nu va avea loc un seism de peste 7 grade pe scara Richter: a analizat activitatea tectonică de pe mai multe continente.

Astfel, Mărmureanu a precizat că "acest cutremur, care va fi după 2040, va afecta în primul rând acea zonă (n.r. - Vrancea), iar Bucureştiul va fi mai puţin afectat, în proporţie de 25-30%".

×
Subiecte în articol: bucuresti seism cutremur romania