x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explicatiile Administratiei Nationala a Penitenciarelor - video

Explicatiile Administratiei Nationala a Penitenciarelor - video

02 Feb 2009   •   00:00

Ioan Băla, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), a oferit, luni, câteva lămuriri cu privire la ancheta pornită în cazul Serghei Gorbunov.



Potrivit acestuia, Gorbunov a fost pus în libertate pe o perioadă de trei luni, monitorizarea deţinutului ieşit din închisoare revenind Ministerului de Interne. "Penitenciarul nu poate trmite din proprie iniţiativă informaţii suplimentare instanţelor", a precizat Băla.

Totodată, directorul ANP susţine că "cei mai mulţi deţinuţi care au cerut întreruperea pedepsei sunt în stare medicală gravă".

"Deţinutul (n.r. Sergei Gorbunov) este la cea de-a treia cerere de întrerupere a pedepsei", a mai precizat Băla.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor verifică în acest moment situaţia deţinuţilor care nu s-au întors în închisoare. Potrivit directorului ANP, "din cei 250 de deţinuţi care au beneficiat de întreruperea pedepsei, 123 nu s-au mai prezentat".

Ioan Băla a mai menţionat, de asemenea, că eliberarea condiţionată este permisă tuturor persoanelor private de libertate. "Anul trecut, 4858 de deţinuţi au beneficiat de învoire", a afirmat directorul ANP, adăugând că "întreruperea executării pedepsei este motivată de situaţia medicală sau familială precară" şi că "instanţa este cea care hotărăşte dacă acordă sau nu întreruperea pedepsei deţinutului".

În acelaşi timp, Virgil Andrieş, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine că există o problemă foarte gravă de practică neunitară la Tribunalul Dolj. Potrivit acestuia, trei dosare care îl vizau pe Gorbunov, având acelaşi obiect şi aceleaşi concluzii, şi-au găsit rezolvare prin trei metode diferite.

Virgil Andrieş a mai anunţat că toate cererile de amânare sau întrerupere a sentinţelor din România vor fi verificate de către CSM, urmând ca rezultatele să fie anunţate ulterior.

Laura Udrea, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, a menţionat că, în 2008, Tribunalul Dolj a soluţionat 91% din dosarele aduse în instanţă.

"Din 209 cereri de întrerupere de sentinţă, numai una a fost acordată, cea pentru Gorbunov", a declarat Udrea.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj a declarat că glaucomul chirurgical, boala de care suferea Serghei Gorbunov, nu poate fi tratat în sistemul medical din închisori.

"Numărul cererilor de întrerupere a pedepsei este mai mare la Tribunalul Dolj", a mai precizat Laura Udrea.

×
Subiecte în articol: observator