x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Extremiştii maghiari visează la monedă pentru Ţinutul Secuiesc

Extremiştii maghiari visează la monedă pentru Ţinutul Secuiesc

de Aniela Nine    |    25 Aug 2011   •   15:56

O banca numita Siculorum Bes - Bank, precum si emiterea unei asa-zis monede, SIC. Este ideea cea mai recenta a unei organizatii din Miercurea Ciuc, Erdelyi Ero, care maine, la Baile Tusnad, sub patronajul primarului PCM Albert Tibor, are stabilita o intrunire, la care sunt invitati reprezentanti ai unor institutii publice si firme private, pentru a se decide infiintarea respectivei banci. Informatia este prezentata pe blogul senatorului PSD Olguta Vasilescu, care preia un articol aparut intr-o publicatie din Harghita, Timpul Adevarului. "Intr-o comunitate ca asta (minoritatea maghiara n.r), vom crea institutii care vor proteja banii si proprietatea intelectuala, unde activele sunt sigure si infloritoare. Banca va functiona cu mai putine fonduri, fonduri de potential SIC, utilizate in schimburile comerciale ", a declarat pentru Timpul Adevarului initiatorul ideii, Eltes Zoltan Imre, membru al respectivei organizatii. Jurnalistii mai scriu ca aceasta banca se doreste a se infiinta la sfarsitul lunii septembrie, iar "moneda', SIC, s-ar dori a fi folosita din 2012, pe ea urmand a fi imprimate portretele unor personalitati zonale, precum principele ardelean Gabriel Bethen. Presedintele PCM, Szasz Jeno, a explicat pentru sursa citata ca nu poate fi vorba de o moneda, ci ca ar putea fi un instrument de plata folosit in tranzactiile economice regionale, gen fila de CEC sau bonuri valorice.

Infiintarea unei banci necesita un proces indelungat, care poate ajunge si la doi ani, a explicat pentru Jurnalul National consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care a precizat ca BNR nu a primit nicio astfel de solicitare de la aceasta organizatie. "Sunt mai multi pasi care trebuie urmati, intai sa se formeze o societate comerciala cu scop unic pentru infiintarea acestei banci, apoi sa vina la BNR, iar aceste proceduri dureaza de la unu la doi ani', ne-a explicat Vasilescu.

Cea mai mare problema, spune insa consilierul guvernatorului BNR, este ca cei care doresc infiintarea unei banci trebuie sa dovedeasca ca au bani, caci banca nu poate fi infiintata cu bani imprumutati.

Cat priveste emiterea de moneda, Adrian Vasilescu spune ca "este o gluma', caci legea stipuleaza clar ca doar Banca Nationala are dreptul de a emite moneda. "File de CEC pot emite, dar acestea nu pot avea valoare', spune Vasilescu.

"O idee de vacanta', catalogheaza si deputatul finantist al UDMR, Peter Lakatos, initiativa sustinuta de primarul PCM din Baile Tusnad. Lakatos spune ca nu a auzit de aceasta "idee financiara' sustinuta si de PCM, si a subliniat pentru Jurnalul National aceeasi problema, a fondurilor foarte mari necesare pentru a putea fi infiintata o banca.

×
Subiecte în articol: Tinutul Secuiesc