x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Factura noului divorţ poate impune respect pentru căsătorie

Factura noului divorţ poate impune respect pentru căsătorie

de Mara Raducanu    |    14 Iul 2011   •   09:32

Celebrul "pana cand moartea ne va desparti' nu se aplica la toate cuplurile. Nu-i bai! Fiecare cu norocul lui, insa mare grija pentru sotul/sotia care hotaraste sa divorteze. Desi calea <> a devenit mai simpla, drepturile instituite sotilor vatamati, prin prevederile noului Cod civil - ce va intra in vigoare la data de 1 octombrie a acestui an -, ar putea sa dea peste cap planurile celor care intentioneaza sa-si rupa casatoria, daca acestia nu se informeaza mai intai. Te-a parasit sotul pentru una mai tanara? Ti-a fugit nevasta cu altul? Pentru prima oara poti sa nu mai regreti ca nu te-ai casatorit si tu intr-un stat care ocroteste persoana al carei statut social se schimba in urma unui divort!Si nu din vina ei! Cine stie de cate ori n-ai suspinat poate ca nu ai si tu drepturile pe care le are, ia, ici, o aruncatura de bat, femeia divortata austriaca, spre exemplu, careia sotul, prin lege, este obligat sa-i plateasca un fel de pensie de intretinere pana cand aceasta se recasatoreste.

Uite ca legea se modernizeaza si la noi. In timpul casatoriei, sotii sunt obligati de legamintele de iubire, dar si juridic, sa se intretina unul pe celalalt. Din momentul pronuntarii divortului aceasta obligatie inceteaza. Punct. Asa era legea pana acum. In noua reglementare, in anumite cazuri unul dintre soti poate fi obligat sa-i plateasca celuilalt sot o anumita suma de bani pentru intretinere. Mai exact?-

Esti in incapacitate de munca dintr-o pricina survenita inaintea casatoriei (deci sotul celalalt si-a asumat acest fapt) ori in timpul casatoriei (spre exemplu din cauza unui accident rutier, de munca, din cauza violentei domestice ori din orice alt motiv care ti-a cauzat un handicap ce nu-ti mai permite sa muncesti deloc ori doar partial)? In aceste cazuri, daca divortezi, ai dreptul la intretinere.

Ai divortat si, din cauza unei imprejurari din timpul casatoriei ori in legatura cu casatoria, ai dobandit aceasta incapacitate de munca, mai inainte de a trece un an de la divort? Atunci ai dreptul la intretinere! Cel putin asa scrie negru pe alb in articolul 389 din noul Cod civil. Cati bani poti sa primesti de la celalalt sot, in asemenea cazuri? Afli din alineatul 3 al aceluiasi articol. Poti primi o pensie de intretinere de pana la o patrime din venitul net al sotului obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Adica daca sotul, spre exemplu, are un salariu net de 2500 de lei (pentru cei ramasi pe stil vechi - 25 de milioane de lei vechi) si tu, femeie sau barbat, te afli intr-una din situatiile de incapacitate enumerate mai sus, poti primi de la fostul sot/sotie, pana la 625 de lei (6.250.000 de lei vechi). Si primesti acesti bani pana cand te recasatoresti, numai daca divortul nu s-a pronuntat din vina ta exclusiva! Daca te afli in acest din urma caz, adica tu ai fost vinovat(a) de ruperea casniciei, desi esti in incapacitatea de munca despre care tot am vorbit, atunci nu mai poti primi aceasta suma cu titlu de intretinere decat timp de un an de zile de la divort. Oricum, daca la mijloc mai sunt si copii, legea prevede clar ca "aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata'.

Renta viagera pentru divortatii cu casnicii de cel putin 20 de ani

In ultima vreme ne-am tot obisnuit cu stirile despre divorturi celebre, despre casnicii de durata pierdute pentru o noua iubire, mai "fresh'. Din noul Cod civil care se aplica de la 1 octombrie 2011, afli ca dezechilibrele lasate in viata partenerului parasit te pot costa la buzunar... Astfel, potrivit articolului 390 "in cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita'. Aceasta prestatie compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani si nu poate fi ceruta decat odata cu desfacerea casatoriei. De mentionat ca sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389. Ori, ori.

Pensia pentru intretinerea fostei neveste: un sfert din venitul net. Si barbatul are dreptul de a fi intretinut de fosta sotie

In ce poate fi exprimata ceasta "prestatie compensatorie'? Fie in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, fie in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin sotului obligat la plata acestei prestatii compensatorii. Renta poate fi stabilita intr-o cota procentuala din venitul debitorului sau intr-o suma de bani determinata, potrivit art. 392 din noul Cod civil. Atunci cand se stabileste prestatia compensatorie, "se tine seama atat de resursele sotului care o cere, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea', dupa cum se precizeaza in articolul 391 Cod civil. Daca in timp intervin modificari semnificative in situatia sotului care are dreptul la aceasta prestatie compensatorie ori in cea a sotului obligat la plata, instanta poate mari sau, dimpotriva, micsora "factura'. Sunt trei situatii care ar putea pune capat efectuarii acestei plati compensatorii: decesul unuia dintre soti, recasatorirea sotului caruia instanta i-a acordat dreptul la prestatia compensatorie si inavutirea acestuia pana intr-atat incat resursele obtinute sa ii asigure conditii de viata asemanatoare celor din timpul casatoriei.

×