x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fara coada la vize pentru Anglia

Fara coada la vize pentru Anglia

14 Apr 2004   •   00:00

Romanii nu s-au imbulzit ieri sa-si ia vize pentru Marea Britanie, in prima zi in care s-a reluat acest serviciu consular. Permisele de munca raman prohibite pentru romani, pana la finalizarea anchetei din ambasada.

Dupa doua saptamani de la suspendarea acordarii de vize pentru Marea Britanie cetatenilor romani si bulgari, de ieri lucrurile au reintrat in normal. Sectia de vize si-a reluat serviciul pentru majoritatea categoriilor de solicitari.

Cristian Petru Romanii, dar si angajatii Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti s-au asteptat la imbulzeala in prima zi in care sectia vize si-a reluat serviciul, dupa doua saptamani de suspendare. La cozi formate din oameni care vor sa plece in Regatul Unit. De aceea cativa dintre solicitantii de vize au dormit noaptea in masina sau au fost in fata Ambasadei de la ora 4:00 dimineata. Pentru a intra cat mai repede la interviu. Sectia de vize a Ambasadei si-a prelungit programul.

CA-NTR-O ZI NORMALA. Dar numarul celor care au solicitat ieri viza pentru Marea Britanie a fost de aproximativ 150. Cat intr-o zi normala de lucru. „Sotia trebuia sa plece de Pasti la fiul nostru, care este in Anglia. Dar nu a avut cum sa primeasca viza. A fost un moment destul de neplacut. Ne-am trezit dintr-o data ca nu mai poate pleca. Nu inteleg ce au avut cu noi, romanii", spunea nemultumit Matei Florin Mihailescu, aflat ieri in fata ambasadei in asteptarea sotiei, care intrase la interviu.

Venit tocmai de la Cluj cu sora lui pentru a obtine viza, Cosmin Deleanu era suparat ca doar romanilor si bulgarilor nu li s-au mai acordat vize. „Nu cred ca a venit nimeni in tara la noi sa verifice. A fost o decizie luata de cineva cu mintea putin mai lata", crede Deleanu. Sora acestuia vrea sa obtina viza turistica. Iar acolo va incerca sa isi gaseasca de lucru si sa obtina permis de munca. „Hai, dom’le, sa fim seriosi! D-asta pleaca oamenii acolo. Sa munceasca. Ce sa faca in saracia de aici?!", a adaugat Cosmin Deleanu.

LA MUNCA. In fata ambasadei, un tanar statea linistit. El venise doar sa se intereseze de actele de care are nevoie. „Vreau sa plec in Marea Britanie sa lucrez. O sa incerc sa plec cu viza turistica si apoi vad ce fac acolo. Ca am un var care a facut asa. Si a reusit sa obtina cetatenie", spunea acesta.

Cei care intrasera in ambasada pentru a obtine viza au iesit multumiti. „Nu stiu inca raspunsul. Abia maine o sa aflu. Dar au fost foarte amabili", spunea Mihaela Stavar.


Prea mandri sa circulam cu vize Faptul ca trebuie sa aiba viza ca sa poata intra pe teritoriul Marii Britanii reprezinta un mare motiv de stres pentru romani. Este o chestiune de mandrie nationala. Romanii nu simt ca fac parte din familia natiunilor civilizate daca nu sunt lasati sa circule liber in aceste state. Comentariul apartine cotidianului britanic The Independent, care sustine ca posibilitatea ridicarii vizelor pentru Marea Britanie, promovata de premierul Tony Blair, a devenit o obsesie atat pentru ambasadorul regatului la Bucuresti, Quinton Quayle, cat si pentru guvernul Nastase si majoritatea romanilor. Relatarile privind documentele false depuse de unii romani si trecute pe la Ministerul britanic de Interne lasa impresia ca nici o cerere de viza nu este refuzata. Dar, noteaza The Independent, anul trecut au fost respinse 4.500 de solicitari de la romani. Ziarul britanic comenteaza si ca Romania este disperata sa intre in Uniunea Europeana (UE). Nicaieri nu mai vezi un steag romanesc fara cel al UE alaturi. Blair este vazut ca un erou pentru sustinerea acordata Romaniei, scrie The Independent, care aminteste si de relatia stransa a premierului britanic cu cel roman. (Lavinia Tudoran)

Avocatii britanici, pusi sa dea examen

Avocatii britanici implicati in cazurile de imigratie, banuiti ca au falsificat zeci de dosare pentru est-europeni, vor fi verificati la sange si angajati pe baza de teste drastice, scrie presa britanica. Unul dintre examenele eliminatorii consta in exercitii practice prin care concurentii vor trebui sa identifice falsii solicitanti de azil. Cei care vor pica la examinari sau care vor demonstra incompetenta vor fi exclusi automat din cercul avocatilor in dreptul imigratiei. Potrivit ziarului The Independent, testele sunt din domeniul procedurilor, legislatiei si eticii imigratiei, iar evaluarile sunt menite sa redea increderea englezilor in sistem. Incepand cu aprilie 2005, o comisie speciala va cere tuturor consilierilor care lucreaza in domeniul imigratiei sa se inscrie la aceste examinari. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: observator viza vize