x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără număr, fără număr la Ştefăneşti

Fără număr, fără număr la Ştefăneşti

de Mara Raducanu    |    05 Iun 2008   •   00:00
Fără număr, fără număr la Ştefăneşti

ÎN ILFOV SE VOTEAZĂ PÎNĂ SE ALINIAZĂ HECTARELE CUM TREBUIE
A fost nevoie de trei zile de transmisii live şi interese imobiliare de sute de milioane de euro pentru ca Biroul Electoral Central să decidă anularea alegerilor din comuna ilfoveană Ştefăneşti. Scrutinul manelistic din mijlocul tarlalei cu hectare numai bune de expropriat va fi repetat la 15 iunie. Motiv pentru care vom fredona din nou, pe ritmuri orientale, adînca înţelepciune muzicală "fără număr, fără număr". Iar latifundiarii zonei vor trebui să achite din nou voturile zaiafetului. Doar cine plăteşte comandă muzica, nu-i aşa?

ANCHETĂ MIRABiroul electoral central a decis anularea alegerilor din comuna ilfoveană
“Circul” electoral petrecut la Ştefăneşti în toată splendoa­rea lui de ziua votării nu a ră-mas fără urmări. Ieri, în urma concluziilor anchetei de­clan­şate de Ministerul de Interne, Biroul Electoral Central a decis anularea alegerilor din comună. Aşadar, în comuna ilfoveană, votul se va repeta peste o săptămînă, cînd în ţară se va organiza al doilea tur de scrutin.


Încă de duminică, Cristian David, şeful de la Interne, a cerut declanşarea unei anchete penale, deoarece existau “indiciile de influenţare şi determinare a cetăţenilor în ceea ce priveşte opţiunile de vot în localitatea Ştefăneşti”. Pînă în prezent, anchetatorii au identificat zece persoane care au încălcat legea electorală la scrutinul de duminică, prezentînd date de identitate false, nu aveau drept de vot sau au votat de două ori. Mai mult, s-a constatat că datele de identitate pentru şase persoane nu corespund cu cele din Registrul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, fiind posibil să fie date de identitate false. Ministrul Internelor, Cristian David, a anunţat ieri în şedinţă de guvern că verificările preliminare în cazul scrutinului de la Ştefăneşti indică aspecte care întrunesc elemente constitutive ale unor infracţiuni prevăzute de legea electorală, respectiv votarea fără drept sau vot repetat. Ancheta în acest caz continuă, pentru identificarea tuturor persoanelor care au comis neregului grave în primul tur al alegerilor locale, desfăşurat duminică. Totodată, pentru a preveni apariţia unor acţiuni de tulburare a ordinii şi liniştii publice în Ştefăneşti, ca urmare a pronunţării deciziei BEC, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a suplimentat forţele de ordine existente în localitate (peste 100 de jandarmi şi poliţişti), asigurînd o rezervă de intervenţie în caz de nevoie.


ATENŢIE, SE VOTEAZĂ! Cir­cul de la Ştefăneşti a început du­­mi­­nică, cînd localnicii s-au dus la vot. Sămînţa de scandal s-a aprins re­pede între cele două tabere de ale­gători: susţinători ai primarului PNG şi alegătorii PSD. Înjurături, îm­­brînceli, voturi pe bani, scanda­lagii, jandarmi pregătiţi să oprească “masacrul”, presă şi camere de filmat gata să surprindă live întreaga aventură electorală. O ştampilă, pe care, deşi mulţi au aşteptat-o ore întregi (mai ceva ca la cozile la pîine şi lapte de pe vremea lui Ceaşcă!), puţini au avut norocul să pună mîna şi să voteze. O atmosferă de balamuc total, ce reflectă încă o dată imaginea unei Românii în care totul are un preţ. Depinde doar de cum, cît, unde şi cu cine negociezi.


BANI VERSUS VOTURI. În Ştefăneşti s-a votat pe bani, pe simpatii, în ritm de manele şi de scandal. Tîrgul a fost unul simplu: da-i votul, iei banul! Nu a fost vorba despre nici o apartenenţă politică. Pur şi simplu, românul nostru, veşnic doritor de verzişori de-a moaca, nu a ezitat să ţină cu cine a dat mai mult. S-a înjurat fiecare cu cine a apucat, iar în cabina de votare, votul nu a fost în nici un caz pentru o viaţă mai bună, ci pentru un buzunar mai plin. Cei mai mulţi au primit bani de la PNG. “Am primit 40 de milioane numai ca să votez cu PNG-ul. Am luat banii, da’ nu am votat cu ei. Pînă la urmă, în 21 de ani, acest primar nu a făcut nimic, nici măcar gaze nu avem. Ne-am săturat de minciunile lor. Pot să vă spun că oamenii lui Becali au plătit şi pentru vizele de flotant. S-au înscris pe listele suplimentare peste 700 de oameni”, explică unul dintre susţinătorii PSD. S-a negociat repede, ca la piaţă, şi s-a bătut palma. Cei din PSD, mai şmecheri, au povestit că au oameni infiltraţi de cealaltă parte, în coada PNG. “S-au dat bani grei. Eu nu mai vorbesc cu prietenul meu, pentru că a luat banii şi a trebuit să voteze cu PNG-ul. Eu am rămas cu PSD-ul, pentru că vreau să fie mai bine”, explică un votant, convins sută la sută că este pro-schimbare. O schimbare su­blimă, dar care duminică, de 1 iunie, ziua alegerilor, la Ştefăneşti a lipsit cu desăvîrşire.

 

Voturi nule

 

Disputa privind buletinele de vot declarate nule în municipiul Bucureşti a fost tranşată aseară de Biroul Electoral Central: BEM nu are competenţa legală de a reverifica. “BEC a decis desfiinţarea hotărîrii BEM de renumărare a voturilor nule, considerînd că nu există fundament legal pentru renumărarea acestor voturi”, a anunţat aseară purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ. Decizia BEC a soluţionat astfel favorabil contestaţia depusă de PC, în care conservatorii sesizaseră că prevederile legale în vigoare nu acordau BEM vreo atribuţie care să permită luarea de către această instituţie a unei decizii referitoare la reverificarea şi renumărarea voturilor declarate nule. BEM a şi oprit aseară reverificarea buletinelor nule, în urma căreia descoperiseră mai multe voturi valabile, preşedinţii secţiilor de votare în care voturi valabile au fost declarate nule putînd fi sancţionaţi, după cum a anunţat preşedintele BEM, Ileana Dănăilă. Totodată, membrii BEM au semnat aseară, cu cîteva excepţii, procesele de centralizare a voturilor şi urmau să fie trimise către BEC. Potrivit rezultatelor finale, Sorin Oprescu a obţinut 30,12%, iar Vasile Blaga (PD-L) – 29,56%. Astfel, Oprescu conduce cu 164.219 voturi, în timp Blaga a fost votat de 161.165 de bucu­reşteni, pe locurile următoare clasîndu-se Cristian Diaconescu (PSD), votat de 67.251 de alegători,  Ludovic Orban (PNL) cu 64.636 de voturi şi  Cozmin Guşă (PIN), cu 31.442 de voturi. În CGMB, PD-L a obţinut 24 de mandate, PSD-15, PNL ? 7 , iar PRM şi PNG, cîte 3.  După redistribuire, operaţiune făcută tot de softul de la statistică, PSD, PNG şi PNL au mai primit cîte un mandat.

 

Carmen Vintilă, Aniela Nine

×
Subiecte în articol: observator voturi