x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fas la stenograme - Urmarire penala anulata la DNA

Fas la stenograme - Urmarire penala anulata la DNA

de Miruna Pasa Petru    |    21 Noi 2005   •   00:00

Procurorii anticoruptie au infirmat inceperea urmaririi penale impotriva Rodicai Stanoiu si a lui Florin Georgescu in dosarul "Stenogramelor PSD".

Procurorii anticoruptie au infirmat masura de incepere a urmaririi penale impotriva senatorului Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei si a prim-viceguvernatorului Bancii Nationale, Florin Georgescu, in dosarul "Stenogramelor PSD". Masura a fost luata la Departamentul National Anticoruptie (DNA) dupa ce avocatii celor doi lideri PSD au formulat o plangere impotriva punerii sub invinuire, dispusa acum cateva luni de procurorii Parchetului General, ne-au declarat ieri surse judiciare. Conducerea DNA a stabilit, la sfarsitul saptamanii trecute, ca solicitarea este intemeiata, iar urmarirea penala a celor doi nu se justifica, ne-au spus sursele citate. Cercetarile sunt acum, din nou, in faza actelor premergatoare. Solutia finala, care ar putea fi chiar neinceperea urmaririi penale, urmeaza sa fie dispusa dupa finalizarea tuturor verificarilor, ne-au declarat susele citate.

DE ALEGERI. Scandalul stenogramelor a izbucnit cu o saptamana inaintea alegerilor generale de anul trecut. Atunci, asa-zisele dicutii din cadrul sedintelor PSD au fost publicate in mass-media. Ele contineau declaratii pe care Florin Georgescu le-ar fi facut la adresa presedintelui Curtii de Conturi, care nu ar mai "asculta" de directivele partidului. De asemenea, Rodica Stanoiu ar fi afirmat ca asteapta "unda verde" pentru ca actualul presedinte al tarii,Traian Basescu, sau alte persoane sa fie anchetate. Fostul ministru al Justitiei ar mai fi facut referire si la anumite dosare privind oameni din PSD, care ar fi fost tinute in asteptare.

SESIZARI. Au urmat plangerile facute la Parchetul Instantei Supreme de mai multe organizatii nonguvernamentale care, in urma publicarii stenogramelor, ii reclamau si pe Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Serban Mihailescu. Acestia ar fi declarat ca fostul presedinte al Comitetului Judetean Dambovita, ar fi obtinut ilegal, prin firmele sale si ale sotiei, fonduri comunitare. Acest fapt i-ar fi nemultumit pe cei trei demnitari, astfel incat, potrivit stenogramelor atribuite PSD, presedintelui CJ Dambovita i s-ar fi propus sa-si dea demisia pentru a nu fi arestat.

Cazul a revenit in atentie in vara acestui an cand procurorii au inceput audierile mai multor oameni politici. Adrian Nastase, Miron Mitrea, Cozmin Gusa, Dorina Mihailescu si Dan Matei Agathon au venit pe rand la Parchet si au dat explicatii. Cu toate acestea nimeni nu a reusit sa demonstreze ca discutiile cu pricina au fost reale. Au fost pusi totusi sub invinuire Rodica Stanoiu si Florin Georgescu pentru fapte de coruptie. Ei nu au fost insa chemati pana acum in fata anchetatorilor. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator