x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fermierii au ieşit în stradă

Fermierii au ieşit în stradă

de Dan Tomozei    |    Diana Scarlat    |    03 Sep 2010   •   00:00
Fermierii au ieşit în stradă
Sursa foto: Dan Tomozei/

"Vrem să producem, nu să importăm", "Cartoful românesc, pe cale de dispariţie" şi "Fără subvenţie la sfeclă, preţul zahărului se va dubla în 2011" au fost câteva dintre inscripţiile care s-au putut citi pe pancartele agricultorilor care au protestat ieri în faţa prefecturilor din 23 de judeţe.



Cu tractoare, juguri, pluguri, sticle cu lapte vărsate în semn de protest pe asfalt şi animale, agricultorii au ieşit ieri în stradă. Protestatarii au cerut, printre altele, demisia ministrului Agriculturii, care de altfel era primul pe lista remaniabililor şi a demisionat ieri. Membrii Agrostar şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România cer susţinerea de către stat a sectoarelor agricol, forestier şi de creştere a animalelor.

"Dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate, pe 9 septembrie vom organiza un marş în Capitală, la care şi-au anunţat participarea aproape 15.000 de fermieri", a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan, într-un comunicat de presă al federaţiei. Judeţele în care Federaţia Agrostar a organizat proteste sunt Argeş, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

La Giurgiu au ieşit în stradă peste 150 de agricultori, unul dintre participanţi înhămându-se ostentativ la jug. Protestatarii au mărşăluit din zona Spitalului Judeţean de Urgenţă din Giurgiu până la locul mitingului, unde au adus utilaje şi accesorii agricole tradiţionale. Sediul Prefecturii Dâmboviţa a fost pichetat ieri de aproximativ 200 de agricultori, care au adus 20 de tractoare şi maşini agricole. Protestatarii au mărşăluit timp de o oră cu huiduieli şi claxoane. Laptele a fost vărsat în faţa prefecturii din Sfântu Gheorghe de cei 300 de protestatari din judeţele Covasna şi Harghita, care au adus în faţa instituţiei peste 50 de tractoare şi o fanfară, pentru acompaniament la "înmormântarea agriculturii". Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a fost întâmpinat cu aplauze de agricultori, când a mers să preia lista cu revendicări.

În piaţa "Vasile Milea" din Piteşti au protestat aproximativ 50 de fermieri din judeţul Argeş, cerând demisia Guvernului, pentru distrugerea agriculturii româneşti. Şi aici protestatarii au huiduit şi au fluierat. Aproximativ 200 de fermieri au protestat şi la Buzău, fără tractoare sau alte utilaje, pentru că autorităţile locale nu le-au dat autorizaţie. La Timişoara, protestatarii au ameninţat cu blocarea vămilor după 9 septembrie, iar la Bacău au ieşit în stradă aproximativ 400 de fermieri care au mărşăluit de la stadionul municipal până în faţa sediului Prefecturii, cu tălăngi, fluiere, clopote şi vuvuzele.

Fermierii cer elaborarea legislaţiei şi obţinerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectoarele agricol şi forestier. Ei mai cer plata pe cap de animal şi plata pe suprafaţă, reabilitarea şi adaptarea sistemului de irigaţii, care în prezent nu mai poate fi folosit, sprijinirea investiţiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi în agricultură, introducerea în cultură a plantelor modificate genetic. De asemenea, producătorii agricoli solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, de creştere a păsărilor, a producătorilor români de tractoare şi maşini agricole, o politică de impozitare care să conducă la diminuarea pieţei negre şi să stimuleze introducerea producţiei agricole autohtone pe piaţa organizată, susţinerea organizaţiilor de agricultori de a participa la grupurile de lucru de la Bruxelles, pentru ca interesele agricultorilor să fie mai bine apărate şi reprezentate, măsuri pentru diminuarea costurilor proiectelor, astfel încât agricultorii să primească cota de 50% şi nu de 30%, ca în prezent.

Se doreşte promovarea energiei verzi din surse alternative, întărirea dialogului social şi respectarea obligaţiilor asumate de statul român faţă de producători.

×
Subiecte în articol: observator