x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FESTIVAL LA MUREŞ - Câmpul Cetăţii, luat în balon

FESTIVAL LA MUREŞ - Câmpul Cetăţii, luat în balon

29 Sep 2008   •   00:00
FESTIVAL LA MUREŞ - Câmpul Cetăţii, luat în balon


Câmpul Cetăţii, Mureş. Un sat prea puţin cunos­cut românilor, deşi peisajele sunt de vis. O dată pe an, cerul se colorează, iar spectacolul este unic în ţară. Pentru că de trei ani încoace are loc singura paradă a baloanelor cu aer cald din România.



Câmpul Cetăţii, Mureş. Un sat prea puţin cunos­cut românilor, deşi peisajele sunt de vis. O dată pe an, cerul se colorează, iar spectacolul este unic în ţară. Pentru că de trei ani încoace are loc singura paradă a baloanelor cu aer cald din România.

Ediţia din acest an a fost su­pervizată de Ilie Marin, unul din cei doi instructori din ţa­ră care se ocupă cu pregătirea pi­loţilor de balon şi care deţine recordul naţional de înălţime în zborul cu balonul: 11.063 de metri. Era şi normal să vină la Câmpul Cetăţii, doar e singura întâlnire de acest gen din ţară.

Zbor la temperaturi de 130 de grade

Un tip cu o privire aspră, albastră, obişnuit cu cele mai aspre condiţii de zbor. Acum îi învaţă şi pe alţii să dirijeze un balon. Care nu prea poate fi dirijat, pentru că eşti la cheremul vântului. Tot controlul se face prin "căutarea" curenţilor de aer cei mai potriviţi, urcând şi coborând balonul până la valul cel bun. Din cauza preţu­rilor prohibitive, dar mai ales pentru că încă balonul nu este foarte cunoscut, în ţară există doar şase astfel de "aparate de zbor", cu certificat. Cinci sunt în Bucureşti, iar unul în Iaşi. Alte două sunt în curs de obţinere a certificatelor. Majoritatea aparţin unor companii care au des­coperit o modalitate excelentă de a-şi face re­clamă. Cu costuri pe măsură. Un balon costă în jur de 40.000-50.000 de euro, dar poate să fie şi mai scump, în func­ţie de dotări şi posibilităţi. Materialele sunt atent controlate, pentru că la câteva mii de metri, orice defect poate însemna că­derea liberă. "Anvelopa este dintr-un material special, poliester sau poliamidă. În interior, tem­peratura ajunge la 130 de grade, iar produ­cătorul garantează 300 de ore. Du­pă aceea ur­mează un control rigu­ros, în urma că­ruia cele 300 de ore pot fi prelungite. Na­cela este un coş din ratan sau din răchită, de obicei din ratan pentru că este mai rezistent. Bu­teliile care ali­men­tează arză­torul oferă o autonomie de două, două ore şi jumătate, iar sarcinile care pot fi ri­di­cate depind de capacitate. De exemplu, aici avem baloane de 3.000 şi de 4.000 de metri cubi, care pot ridica până la 1.200 de kilograme. Înălţimea la care pot zbura este limitată de re­zistenţa organismului pentru că de la o anumi­tă altitudine ai nevoie de oxigen şi de costum de presurizare", explică pio­nierul baloanelor din România. "În plus, ai nevoie de un echipaj. Îţi trebuie cel puţin patru oameni şi o maşină care să te recupereze. Vân­tul te poate duce şi la 120 de kilometri faţă de lo­cul din care ai de­colat."

3.000 de euro licenţa de pilot de balon

"Tot mai mulţi români vor să-şi cumpere", spune Ilie Marin, care de o vreme încoace este asaltat de tineri dornici să înveţe să piloteze un balon, poate propriul balon. "Acum suntem doi instructori în România. Când am început eu să pilotez primul balon, în 1998, nu existau in­struc­tori de zbor. O fir­mă din Bucureşti a dorit să-şi achi­ziţioneze un balon şi nu avea ci­ne să-l piloteze. Eu eram pilot de del­taplan şi a trebuit să merg în Un­ga­ria, unde am urmat şcoala de pilotaj. Ulterior, am făcut şi un curs de instructori şi am devenit primul instructor de piloţi de ba­loa­ne din ţară. Acum un curs du­rea­ză între trei săptămâni şi câteva luni. Depinde. În gene­ral, în două luni se finalizează cursul, după care se dă un examen în urma că­ruia se obţine li­c­enţa. Costă apro­ximativ 3.000 de euro, dar de­pin­de în special de balon, dacă este în­chi­riat sau dacă este proprietate per­sonală."
Ilie Marin are totuşi un of: în România există un singur "fes­tival" al baloanelor, o singură oca­zie pentru posesorii de baloane să se mândreas­că şi să tragă cu ochiul la "concurenţă".

Kurtos colac...

Anul acesta la Câmpul Cetăţii  au venit 14 ba­loane, din Bucureşti, din Polonia şi din Un­ga­ria. "Nu au ve­nit mai multe din România pentru că nu sunt altele. În Româ­nia exis­tă cinci-şase baloane funcţionale. La noi sportul acesta încă nu este cunoscut", a explicat Kadar Le­vente, organizatorul evenimentului din Câm­pul Ce­tăţii, unde a fost instalat şi un pe­­re­te de căţărare, amatorii de paint­ball au stat la coa­dă, iar grătarele încinse şi ceaiul cald au alu­ne­cat ca unse. La mare căutare a fost celebrul colac secuiesc, "kurtos colac", pregătit în cel mai tradiţional stil posibil.

×
Subiecte în articol: observator balon câmpul cetăţii