Câmpul Cetăţii, Mureş. Un sat prea puţin cunoscut românilor, deşi
peisajele sunt de vis. O dată pe an, cerul se colorează, iar
spectacolul este unic în ţară. Pentru că de trei ani încoace are loc
singura paradă a baloanelor cu aer cald din România.
Câmpul Cetăţii, Mureş. Un sat prea puţin cunoscut românilor, deşi peisajele sunt de vis. O dată pe an, cerul se colorează, iar spectacolul este unic în ţară. Pentru că de trei ani încoace are loc singura paradă a baloanelor cu aer cald din România.
Ediţia din acest an a fost supervizată de Ilie Marin, unul din cei doi instructori din ţară care se ocupă cu pregătirea piloţilor de balon şi care deţine recordul naţional de înălţime în zborul cu balonul: 11.063 de metri. Era şi normal să vină la Câmpul Cetăţii, doar e singura întâlnire de acest gen din ţară.
Zbor la temperaturi de 130 de grade
Un tip cu o privire aspră, albastră, obişnuit cu cele mai aspre condiţii de zbor. Acum îi învaţă şi pe alţii să dirijeze un balon. Care nu prea poate fi dirijat, pentru că eşti la cheremul vântului. Tot controlul se face prin "căutarea" curenţilor de aer cei mai potriviţi, urcând şi coborând balonul până la valul cel bun. Din cauza preţurilor prohibitive, dar mai ales pentru că încă balonul nu este foarte cunoscut, în ţară există doar şase astfel de "aparate de zbor", cu certificat. Cinci sunt în Bucureşti, iar unul în Iaşi. Alte două sunt în curs de obţinere a certificatelor. Majoritatea aparţin unor companii care au descoperit o modalitate excelentă de a-şi face reclamă. Cu costuri pe măsură. Un balon costă în jur de 40.000-50.000 de euro, dar poate să fie şi mai scump, în funcţie de dotări şi posibilităţi. Materialele sunt atent controlate, pentru că la câteva mii de metri, orice defect poate însemna căderea liberă. "Anvelopa este dintr-un material special, poliester sau poliamidă. În interior, temperatura ajunge la 130 de grade, iar producătorul garantează 300 de ore. După aceea urmează un control riguros, în urma căruia cele 300 de ore pot fi prelungite. Nacela este un coş din ratan sau din răchită, de obicei din ratan pentru că este mai rezistent. Buteliile care alimentează arzătorul oferă o autonomie de două, două ore şi jumătate, iar sarcinile care pot fi ridicate depind de capacitate. De exemplu, aici avem baloane de 3.000 şi de 4.000 de metri cubi, care pot ridica până la 1.200 de kilograme. Înălţimea la care pot zbura este limitată de rezistenţa organismului pentru că de la o anumită altitudine ai nevoie de oxigen şi de costum de presurizare", explică pionierul baloanelor din România. "În plus, ai nevoie de un echipaj. Îţi trebuie cel puţin patru oameni şi o maşină care să te recupereze. Vântul te poate duce şi la 120 de kilometri faţă de locul din care ai decolat."3.000 de euro licenţa de pilot de balon
"Tot mai mulţi români vor să-şi cumpere", spune Ilie Marin, care de o vreme încoace este asaltat de tineri dornici să înveţe să piloteze un balon, poate propriul balon. "Acum suntem doi instructori în România. Când am început eu să pilotez primul balon, în 1998, nu existau instructori de zbor. O firmă din Bucureşti a dorit să-şi achiziţioneze un balon şi nu avea cine să-l piloteze. Eu eram pilot de deltaplan şi a trebuit să merg în Ungaria, unde am urmat şcoala de pilotaj. Ulterior, am făcut şi un curs de instructori şi am devenit primul instructor de piloţi de baloane din ţară. Acum un curs durează între trei săptămâni şi câteva luni. Depinde. În general, în două luni se finalizează cursul, după care se dă un examen în urma căruia se obţine licenţa. Costă aproximativ 3.000 de euro, dar depinde în special de balon, dacă este închiriat sau dacă este proprietate personală."Ilie Marin are totuşi un of: în România există un singur "festival" al baloanelor, o singură ocazie pentru posesorii de baloane să se mândrească şi să tragă cu ochiul la "concurenţă".
Kurtos colac...
Anul acesta la Câmpul Cetăţii au venit 14 baloane, din Bucureşti, din Polonia şi din Ungaria. "Nu au venit mai multe din România pentru că nu sunt altele. În România există cinci-şase baloane funcţionale. La noi sportul acesta încă nu este cunoscut", a explicat Kadar Levente, organizatorul evenimentului din Câmpul Cetăţii, unde a fost instalat şi un perete de căţărare, amatorii de paintball au stat la coadă, iar grătarele încinse şi ceaiul cald au alunecat ca unse. La mare căutare a fost celebrul colac secuiesc, "kurtos colac", pregătit în cel mai tradiţional stil posibil.Citește pe Antena3.ro