Bugetul Capitalei pe 2011 a fost construit pe venituri de 4,28 miliarde de lei - adica un miliard de euro (83 de milioane de euro lunar). Aceasta inseamna ca, cele 165 de milioane de euro, cat Primaria Bucuresti trebuie sa ii achite omului de afaceri Costica Costanda, reprezinta tot ce colecteaza Bucurestiul timp de doua luni.
● Citeste cum reactioneaza Primaria Capitalei
Daca fiecare bucurestean ar fi obligat sa plateasca o suma egala, pentru a se strange cei 165 de milioane de euro pe care ii are de inacasat Costanda, aceasta suma ar fi aproximativ 82,5 euro sau 350 de lei.
Insa, foarte probabil, solutia Primariei nu va fi cresterea taxelor si impozitelor, ci taierea din cheltuieli. Astfel, vor fi afectate cele mai importante investitii planificate pentru acest an.
● Ponta: Videanu sa "scoata banii" si sa-i dea lui Constanda! Vanghelie: Oprescu trebuie sa negocieze
Un scenariu simplu arata ca, daca in acest moment, municipalitatea ar trebui sa ii dea lui Constanda despagubirile, ar ramane fara finantare urmatoarele proiecte: Lia Manoliu, Centrul Istoric, proiectul Berzei – Buzesti sau lucrarile de la Virtutii. Pentru toate aceste lucrari au fost alocate in jur de 60 de milioane de euro pe 2011. Banii nu reprezinta nici jumatate din suma ce i-ar reveni lui Constanda.
Bugetul Capitalei este, si fara aceasta noua problema, foarte fragil, in conditiile in care consilierii PDL au taiat banii de investitii pentru achitarea unor datorii istorice ale Primariei.
Practic, prima varianta de buget (adoptata in februarie) a lasat Capitala fara nici un ban pentru investitii sau pentru deratizare si iluminatul public.
A doua forma de buget, trecuta si ea cu mari presiuni, a mai rezolvat unele dintre lucrarile care ramasesera fara finantare. Intr-un final, pentru Lia Manoliu au fost alocate 193 de milioane de lei, 30 de milioane de lei si pentru proiectul Berzei – Buzesti, iar lucrarile de la Virtutii au primit si ele 3 milioane de lei. Centrului Istroic a primit si el 22 de milioane de lei.