x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Filiera fantoma bulgareasca

Filiera fantoma bulgareasca

20 Iul 2004   •   00:00

O batranica administrator din Timisoara a reusit sa dea peste cap o afacere de zile mari, pusa la cale de firme din Timis, Valcea si Bucuresti, gandita sa prejudicieze bugetul de stat cu peste 250 miliarde de lei.

TIBERIU KISS

Totul a inceput in luna mai a.c., cand administratorul unei asociatii de locatari din Timisoara s-a plans Garzii Financiare ca a fost inselat de patronul SC Star 2000 SRL la constructia unei mansarde.

MANSARDA GROAZEI. La cateva zile de la sesizarea femeii, comisarii banateni au demarat un control de rutina, constatand ca societatea comerciala reclamata nu functioneaza la adresa mentionata la ORC Timis. Dupa o luna, angajatii Autoritatii Nationale de Control au reusit sa dea de urma SC Star 2000 SRL, la parterul unui bloc din Timisoara, functionand in regim de... agentie imobiliara. A doua zi, societatea a fost invitata la sediul Garzii Financiare cu actele contabile. In timpul controlului, atentia comisarilor a fost atrasa de o serie de facturi fiscale si documente de stornare, inscriptionate cu sume fabuloase, privind achizitionarea si revanzarea unor echipamente electrocasnice.

Pentru ca circuitul frigiderelor si televizoarelor din contabilitatea SC Star 2000 SRL, in valoare de peste 320 miliarde lei, a devenit imposibil de urmarit, Garda Financiara Timis a cerut ajutorul colegilor din Ramnicu-Valcea si Bucuresti. La un moment dat, nici unul dintre comisarii ANC Timis nu mai intelegea cine a vandut aparatele electrocasnice, cine le-a cumparat, cine le-a depozitat, cine a stornat facturile si mai ales cine le-a importat si cum au intrat bunurile in Romania. Totusi, ceea ce s-a vazut cu ochiul liber a fost marfa subevaluata in vama, in raport de 1/100.

CAPAT DE ATA. Din aproape-n aproape, angajatii ANC au reusit sa stabileasca ca un cetatean bulgar, actionand in numele SC Servo Balkan Com SRL din Bucuresti, a importat din Bulgaria o cantitate extrem de mare de produse electronice si electrocasnice, a caror valoare reala de piata era infinit mai mare decat cea de 2,6 miliarde lei, declarata organelor vamale. Intrata in Romania, marfa a fost depozitata in Voluntari-Ilfov. Ulterior, bunurile au fost transportate in judetul Valcea, fiind depozitate in comuna Mateesti, la SC Technick Service SRL. Desi traseul fizic al marfurilor a fost relativ simplu, desfacerea catre populatie s-a complicat, din punct de vedere al documentelor.

PRETURI EXPLOZIVE. Dupa cum rezulta dintr-o serie de acte contabile, reconstituite de comisarii ANC, SC Servo Balkan Com SRL din Bucuresti a vandut marfa importata la o valoare de 2,6 miliarde de lei unei alte societati, Rom World Trading SRL, din Bucuresti, apartinand tot unui bulgar, pentru 214 miliarde lei. Aceasta societate a revandut marfa catre SC Star 2000 SRL din Timisoara, cu 225 miliarde lei. In final, importul avea sa ajunga in comuna Mateesti-Valcea, la SC Technik Service SRL, la valoarea de 241 miliarde lei. Au urmat apoi o serie de facturi stornate, dinspre Bucuresti spre Timisoara, in valoare de 105 miliarde lei, si dinspre Timisoara spre Valcea, in suma de 110 miliarde lei. In urma acestor operatiuni contabile, SC Rom World Trading SRL din Bucuresti a redevenit proprietara frigiderelor si televizoarelor, aflate in custodia firmei valcene.

PRINDE ORBU, SCOATE-I OCHII

Organele de control au constatat ca ultimele trei societati din lant si-au dedus, in totalitate, cheltuielile cu marfurile comercializate si TVA, aferenta achizitiilor, in conditiile in care la nivelul firmei importatoare, SC Servobalkan Com SRL, nu s-a inregistrat nimic. Ceea ce inseamna ca importatorul nu este altceva decat o firma-fantoma, fapt confirmat si de ORC Bucuresti si comisarii ANC. Mai mult decat atat, cea de-a doua firma bucuresteana, proprietarul electrocasnicelor, SC Rom World Trading SRL, a fost cesionata, in luna mai a.c., cetateanului bulgar Iskorov Dimitar Giorgiev, despre care Autoritatea pentru Straini din Romania nu a auzit niciodata sa fi locuit prin Romania.

ANCHETA

"A fost una dintre cele mai complexe cauze la care am lucrat in ultima perioada. O adevarata filiera, pusa pe roate si gandita cum sa insele statul roman. Am fost pe faza si am oprit la timp ceea ar fi putut deveni un adevarat dezastru" - Ionel Olari, Garda Financiara Timis
×
Subiecte în articol: observator miliarde bucuresti