x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Finlanda și Suedia semnalează unele progrese în negocierile NATO cu Turcia

Finlanda și Suedia semnalează unele progrese în negocierile NATO cu Turcia

28 Iun 2022   •   21:40
Finlanda și Suedia semnalează unele progrese în negocierile NATO cu Turcia

Președintele finlandez Sauli Niinisto și ministrul suedez de externe Ann Linde au declarat marți că s-au înregistrat unele progrese în negocierile care vizează depășirea obiecției Turciei față de oferta țărilor nordice de a adera la NATO, scrie Reuters.

Turcia a blocat solicitările Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară occidentală, acuzându-le că susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Se așteaptă ca liderii NATO să îl îndemne pe președintele turc Tayyip Erdogan să ridice veto-ul asupra candidaturilor lor atunci când se vor întâlni la Madrid pentru un summit de trei zile.

"Suntem pregătiți pentru eventualitatea în care ceva pozitiv s-ar putea întâmpla astăzi, dar ar putea dura mai mult", a declarat Linde pentru cotidianul Svenska Dagbladet (SvD).

Finlandezul Niinisto a fost ceva mai precaut, spunând că a existat mai multă înțelegere în cadrul discuțiilor, dar că nu este nici optimist, nici pesimist în ceea ce privește rezultatul, înainte de întâlnirea sa cu Erdogan, liderul NATO Jens Stoltenberg și premierul suedez Magdalena Andersson, care va avea loc la Madrid.

"Opinia generală este că discuțiile au decurs ceva mai bine, ceea ce ar trebui să însemne că înțelegerea a crescut oarecum de ambele părți", a declarat Niinisto reporterilor, referindu-se la discuțiile precedente dintre diplomați.

Înainte de a pleca la summitul NATO de la Madrid, Erdogan a declarat că statele nordice trebuie să ia în considerare preocupările Turciei și să ofere nu doar vorbe, ci și rezultate, dacă vor să fie membre NATO.

(sursa: Mediafax)

×